Inleidend statement persconferentie na ministerraad 13 januari 2023
Inleidend statement van minister-president Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Met daarin aandacht voor het vertrek van Gert-Jan Segers en een terugblik op het gesprek afgelopen week met Iraanse Nederlanders. Verder een vooruitblik op het bezoek aan het Witte Huis en het World Economic Forum in Davos. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.
Minister-president Rutte: Goedemiddag, en allereerst natuurlijk de beste wensen voor het nieuwe jaar, voor jullie zowel persoonlijk als zakelijk. En leuk elkaar weer te zien. Ik heb jullie gemist. En wat mij betreft is dat helaas begonnen met een ontwikkeling die ik niet had verwacht, namelijk het vertrek van Gert-Jan Segers. Hij belde mij gisteren. Ik respecteer natuurlijk zeer zijn besluit. Maar waar is ook dat daarmee Den Haag een anker verliest. Iemand die altijd solide is, betrouwbaar, verantwoordelijk, zich altijd bereid heeft getoond met zijn partij, ook als dat niet meteen de voorkeur had, om verantwoordelijkheid te nemen. Zo is hij als mens, maar zo leidde hij ook zijn partij. Dus hij leeft ook echt voort in de politiek, hoe hij er tegen aankijkt. En ik kijk met veel warmte terug op die samenwerking en wens uiteraard zijn opvolger, Mirjam Bikker, wens ik heel veel succes toe.
Dan was er vandaag voorafgaand aan de eerste ministerraad van 2023 al een informele start, start, een leuk uurtje in het Mauritshuis. Prachtige tentoonstelling. Het 200 jarig jubileum van het Mauritshuis. En dat was vorige jaar. En mede in dat kader is er een prachtige tentoonstelling die nu zo’n beetje afloopt. Schilderijen uit de Frick-collectie uit New York die eigenlijk nooit naar Nederland komen, Nederlandse schilderijen van Nederlandse meesters, een paar prachtige Rembrandts, een prachtige Vermeer. De Manhattan Masters heet deze tentoonstelling. En heel bijzonder om even bij de buren, want we zijn buren, althans Algemene Zaken en het Mauritshuis, u weet vanuit een gangetje het Mauritshuis kunt u ook in mijn kamertje kijken en zien wie ik op bezoek heb. Dus we zijn echt buren. En overigens een museum met enorm veel bezoekers. Ik wist dat niet, maar ze hebben 400.000 bezoekers per jaar, en trekken dus gelukkig ook na corona weer veel publiek. En dat is eigenlijk een hele mooie manier om op deze manier deze dag te beginnen, deze eerste dag weer na het kerstreces.
Dan Iran. Eerder deze week hadden Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken en ik een gesprek met Nederlanders die banden hebben met Iran in de zin van familie of vrienden die daar wonen. Zij maken zich grote zorgen om de veiligheid van die familie en vrienden. En uiteraard ook de situatie in Iran en het Iraanse volk. Het is echt verschrikkelijk in Iran. Op dit moment 18.000 demonstranten die gearresteerd zijn, mishandeling van gedetineerden, executies, vooral ook van jonge mensen, die plaatsvinden, vaak heel beperkt rechtsgang, en die onmenselijke daden van het Iraanse regime mogen dus ook niet onbestraft blijven. En daarom is het zo belangrijk dat er inmiddels 158 kopstukken van het regime op de sanctielijst staan. Dat er wordt gewerkt aan het vierde sanctiepakket tegen Iran. We gaan daarmee door. Dat we ook samen als Nederland met andere landen druk zetten in Europa om meer te doen. En uiteraard heeft u gezien dat ook de Iraanse ambassadeur nog afgelopen maandag opnieuw is ontboden om onze zorgen glashelder over te brengen. Iedereen in Iran moet in staat zijn om zijn fundamentele rechten uit te oefenen, mannen en vrouwen. En Nederland blijft zich daar dus ook in internationaal verband hard voor maken en het was heel goed om deze groep mensen langs te hebben die uiteraard ook zeer persoonlijke verhalen hebben en dat heeft grote indruk gemaakt.
Dan is er volgende week de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF, het World Economic Forum. En uiteraard een goed podium om ook internationaal ook veel mensen te spreken, maar ook om van gedachten te wisselen. We staan voor grote vraagstukken. Uiteraard de wereld post-corona, en tegelijkertijd zien we dat corona niet weg is met de opkomende pandemie in China. Uiteraard de verschrikkelijk situatie in Oekraïne, de Russische agressie en niet te vergeten alle vraagstukken rondom economische fragmentatie en klimaatverandering. Al dit soort thema’s zal volgende week zonder twijfel ook aan de orde komen. En daarom goed dat het Nederlandse kabinet veel heeft geïnvesteerd in de relatie met Davos, met het World Economic Forum, dat we daar met een grote delegatie van, ik dacht in totaal 7 bewindslieden, aanwezig kunnen zijn. Op verschillende dagen zullen een heel groepje van het kabinet, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra, Karien van Gennip, Kajsa Ollongren, Liesje Schreinemacher en ook Vivianne Heijnen, zullen daar aanwezig zijn. En zelf ben ik er woensdag en donderdag.
Tot slot heeft u gezien dat er dinsdag een ontmoeting is in het Witte Huis met Joe Biden. Wopke Hoekstra en ik zullen daar zijn. Uiteraard een zeer hechte relatie en we zullen uiteraard praten, bilateraal, over de relatie, maar uiteraard ook praten over de wereld nu vanwege de vreselijke Russische agressie richting Oekraïne, hoe we daar gezamenlijk verder weerstand tegen kunnen bieden, en ervoor kunnen zorgen dat Oekraïne die oorlog wint. En de Amerikanen zijn daar zeer bij betrokken. En ik denk dat het goed is om daar met elkaar verder over te spreken.