Inleidend statement persconferentie na ministerraad 21 augustus 2020
Inleidend statement van minister-president Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie van 21 augustus 2020. Over de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus en de start van de gesprekken over de begroting van volgend jaar. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.
Minister-president Rutte:
Goedemiddag. Geen grote aankondigingen of mededelingen. Misschien kort bijpraten over de twee zaken waar ik zelf deze week en ook het kabinet mee bezig is geweest. Corona, helaas uiteraard, en de begroting. We hebben vandaag in de ministerraad natuurlijk weer gesproken over de actuele situatie met betrekking tot Covid-19, corona. Geen nieuwe inzichten ten opzichte van afgelopen dinsdag, de persconferentie. U weet, de situatie stemt niet tot optimisme. We zien het aantal besmettingen en ook het aantal ziekenhuisopnamen en het aantal overledenen zien we toenemen. Dus van belang om ons te houden aan de afspraken die we met elkaar hebben gemaakt in Nederland over de anderhalve meter, over het handen stukwassen, over thuis blijven bij klachten, over testen en alle andere zaken, zoveel mogelijk thuiswerken en uiteraard belangrijk wat we ook deze week gezegd hebben: omdat we zien dat die besmettingen in belangrijke mate zich voordoen in de privésfeer, om daar thuis het aantal bezoekers te beperken. We zeggen: nou afhankelijk van hoe groot je huiskamer is maximaal 6, maar dan moet je ook die anderhalve meter kunnen hanteren. Dus het is ook maar de vraag of die 6 in sommige huiskamers niet al te veel is, maar in ieder geval maximaal 6. Daarboven is het ook het risico bij de voordeur, et cetera en bij het naar de wc gaan dat je toch weer tegen elkaar op botst. En tegelijkertijd in de horeca, in de zalen, in de Van der Valks en andere zalencentra waar mensen met wat grotere groepen bij elkaar komen, echt geplaceerd, en voorkom daar dat mensen door elkaar gaan lopen. Dat gaat helpen omdat in aanvulling op die anderhalve meter het handen stuk wassen, thuis blijven bij klachten, je laten testen et cetera en zoveel mogelijk thuiswerken, omdat juist ook in die privésituatie het aantal besmettingen oploopt. Die combinatie van ons houden aan de gedragsregels plus nu deze week de aanvullende afspraken, dat gaat helpen om te voorkomen dat die aantallen besmettingen te veel oplopen. Je ziet in het bijzonder in Frankrijk op dit moment, enorme stijgende aantallen. Dat willen we hier natuurlijk zien te voorkomen. En nogmaals, we zien al de aantallen stijgen en ook in die ziekenhuizen en ook bij de overledenen helaas.
Wat hieraan kan bijdragen is natuurlijk de zogenaamde notificatieapplicatie. Dat gaan we natuurlijk bij scrabbelen allemaal gebruiken. Maar dat gaat dus om de app. Die is nu deze week beschikbaar in vijf GGD-regio’s en hij is inmiddels zo’n 830.000 keer gedownload. Dus de grap die we maakten is: als je geen overheidscampagne voert, gaat het goed. De vraag is hoeveel meer downloads er zijn als er wel een campagne gevoerd gaat worden. Maar in ieder geval: mensen hebben in ieder geval in aanloop naar die campagne gezegd: we gaan hem vast downloaden, ik heb dat ook gedaan. Daarmee maak je bron- en contactonderzoek van de GGD’s echt makkelijker. Het vult aan, het waarschuwt mensen als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. En we vragen aan mensen via de GGD-onderzoeken: met wie ben je recentelijk in contact geweest zodanig dat er ook echt een risico is van overdracht van het virus, bij mensen die het zelf hebben. Maar je weet niet altijd precies wie dat is. Die mevrouw naast jou, hopelijk op anderhalve meter, maar misschien net even te dicht in de buurt op Schiphol met wie je hebt zitten praten over hoe leuk die bestemming is en waar ze vooral moet gaan kijken, die ken je niet, dus die kun je ook in het GGD-onderzoek misschien wel noemen, maar die kan dan via zo’n app wel het signaal krijgen: pas op. We hebben vandaag besloten om de zogenoemde Tijdelijke Wet Notificatieapplicatie Covid-19, dat is de wettelijke basis voor de app, om die aan de Tweede Kamer te sturen.
Tweede grote onderwerp voor mij deze week, voor het kabinet, is natuurlijk de begroting. Daar zijn veel gesprekken over geweest, we hebben de startsessie gehad in het Catshuis, een aantal van jullie waren daarbij. Althans, bij het persgedeelte. Het Centraal Planbureau heeft afgelopen maandag de voorlopige economische cijfers uitgebracht. Nou, we hebben die cijfers kunnen zien, echt een historische krimp. Historisch, maar dan in negatieve zin, van over de 5 procent. En ondanks alle maatregelen ook een oploop van de werkloosheid het komend jaar, tot verwachting 6,5 procent. En hopelijk wel weer in 2021 groei van zo’n 3 procent. Maar dat is alleen het scenario als verdere op de economie impacterende, de economie rakende coronamaatregelen, als die niet nodig zijn. Dus bij een tweede intelligente lockdown zouden die cijfers veel slechter zijn. En dat brengt me ook nog terug op het vorige onderwerp. Waarom ons houden aan die afspraken? Een, voor jezelf. Twee, voor je omgeving. Of misschien mag ik zeggen: een, voor je omgeving. Twee voor jezelf. Maar daarnaast, omdat als die cijfers te veel oplopen en de ziekenhuizen komen weer onder druk te staan, leidt dat misschien tot een situatie waarin je geplande operaties of planbare operaties voor kanker, voor knieën, voor gewrichten, maar belangrijke operaties die je niet eindeloos kunt uitstellen, dat die wel uitgesteld moeten worden, zoals we dat zagen in maart/april. En het kan ertoe leiden dat je in de economie maatregelen moet nemen die weer beperkend zijn voor die economie en dus ook gevolgen hebben voor onze economische groei en voor onze werkgelegenheid. Dus in die zin komen die twee onderwerpen begroting en corona natuurlijk heel duidelijk bij elkaar. Afijn, deze week heel veel gesprekken, ook in het coalitieoverleg uiteraard, met fracties is dat nodig om, en dat zetten we volgende week voort en we hopen dan u op Prinsjesdag daarover te berichten.