€ 2.500 voor lang wachten op versterking; huurders krijgen dezelfde vergoedingen als eigenaren

Het kabinet heeft invulling gegeven aan 2 maatregelen in Nij Begun, de kabinetsreactie op de parlementaire enquête om Groningen herstel en perspectief te bieden.

Bewoners in het aardbevingsgebied die in de versterking zitten, krijgen een vergoeding van € 2.500 als de eigenaar van hun woning vanaf 25 april 2023 een besluit op norm of versterkingsbesluit heeft ontvangen of als dit besluit nog moet worden genomen. Ze ontvangen dat bedrag voor de tijd die zij hebben besteed aan de versterking van hun huis en de overlast die het lange wachten en de onzekerheid hebben veroorzaakt. Het bedrag mag vrij besteed worden. Deze compensatie is maatregel 16 van Nij Begun.

In Nij Begun staat ook dat onuitlegbare verschillen in de versterking worden rechtgezet (maatregel 12). Onderdeel van deze maatregel is dat ook huurders van woningcorporaties in het aardbevingsgebied nu 2 vergoedingen krijgen die eerder alleen voor huiseigenaren beschikbaar waren. Het gaat om een eenmalige opname- en overlastvergoeding voor overlast tijdens de opname en versterking van de woning (€ 740) en een vergoeding voor financieel advies om fiscale problemen te voorkomen (maximaal € 2.740).

Huurders van woningcorporaties en huurders van particuliere verhuurders in ruim 20 postcodegebieden krijgen daar bovenop nog een eenmalige vergoeding voor uitgesteld onderhoud (€ 750). Huiseigenaren in het uitgebreide gebied hadden al recht op deze compensatie door de in Nij Begun aangekondigde uitbreiding van de woningverbeteringssubsidie (maatregel 30).

Meer weten

Op de website van de NCG staat meer informatie over de vergoeding voor eigen tijd en lang wachten van € 2.500 en over de vergoedingen voor huurders.

Huurders van woningcorporaties kunnen voor meer informatie over de vergoedingen die zij ontvangen op de website van hun woningcorporatie kijken.