30 augustus Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Schoof heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. Met onder meer aandacht voor de vaststelling van de Rijksbegroting en de grote ICT-storing van afgelopen woensdag. De video toont de inleidende verklaring.

Minister-president Schoof: Goedemiddag. Het zal u niet ontgaan zijn dat deze week vooral in het teken stond van de begroting van volgend jaar. En na een korte nacht hebben we vandaag in de ministerraad de begroting daadwerkelijk vastgesteld en ik ben ervan overtuigd dat we tot een goede, gebalanceerde begroting zijn gekomen. Een begroting die binnen de budgettaire kaders blijft en waarmee we tegelijkertijd ervoor zorgen dat mensen er volgend jaar in de portemonnee gewoon op vooruitgaan. Dat is goed nieuws voor Nederland, en ik kijk er dan ook naar uit om over onze keuzes in gesprek te gaan bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Zoals u weet hebben we de afgelopen dagen gesproken met de fractieleiders en financieel specialisten van de vier dragende partijen van het kabinet. Vooral ook om te toetsen of onze begroting past bij de uitgangspunten van het hoofdlijnenakkoord. Het waren intensieve gesprekken, waaruit ik de conclusie heb kunnen trekken, dat was voor mij belangrijk, dat we nu in grote lijnen steun hebben voor onze begroting. En dat kijken vanuit het hoofdlijnenakkoord naar de begroting, daarbij was het belangrijk om een aantal uitgangspunten goed tegen het licht te houden: dat was loon naar werken, dat was armoede en kinderarmoede, dat was niet verder nivelleren en natuurlijk een solide begroting, zodat we geen hypotheek leggen voor de generaties van de toekomst. Natuurlijk in de juiste rolverdeling tussen Kamer en kabinet, met het hoofdlijnenakkoord dat is gesloten door de fracties en het regeerprogramma en de begroting, die juist weer worden gemaakt door het kabinet en nu we de begroting hebben vastgesteld gaan we met nog meer focus werken aan de uitwerking van het regeerprogramma en zoals ik eerder heb gezegd zal dat de week voor Prinsjesdag verschijnen.

Een ander onderwerp: de cyberstoring van deze week. We hebben daar in de ministerraad kort teruggeblikt op de ict-storing. Het had veel impact op de communicatie van de hulpdiensten, maar ook bij de luchthaven Eindhoven en verschillende ministeries, waaronder de mijne en natuurlijk ook veel impact voor de burgers van dit land. Minister Brekelmans heeft al eerder gezegd dat de storing werd veroorzaakt door een softwarefout op een van de it-netwerken van Defensie. Er is geen aanwijzing dat de storing het werk is geweest van een kwaadwillende partij. Desalniettemin drukt het ons met de neus op de feiten, dat onze systemen nooit helemaal vrij zijn van kwetsbaarheden en we zullen dus moeten blijven nadenken over de impact die ict-storingen kunnen hebben en hoe we die dan kunnen opvangen, bijvoorbeeld met backup, reservesystemen of oude methoden en middelen. En dat geldt niet in de laatste plaats voor de overheid zelf, maar niet alleen.

Tot slot wil ik nog even stilstaan bij het feit dat ik vandaag de deur van het Torentje voor de laatste keer achter mij dichttrek. Ik zat er niet zo lang en persoonlijk hecht ik dus niet enorm aan die plek, maar in onze politieke traditie zijn het premierschap en het Torentje inmiddels sterk met elkaar verbonden geraakt en dus heeft dit moment toch ook nog wel enige symbolische waarde en vanaf volgende week kunt mij vinden op de Turfmarkt, in een net wat groter en moderner Torentje verderop in Den Haag. Maar gelukkig blijven sommige tradities gewoon bestaan en laat ik me graag iedere vrijdag hier in Nieuwspoort uitnodigen en verwelkomen.

Informatie voor de pers

Media kunnen voor meer informatie contact opnemen via rvd.openbareagenda.mp@minaz.nl.