Minister-president Schoof: Maandag is het alweer 3 jaar geleden dat Rusland zijn agressieoorlog tegen Oekraïne begon. 3 jaar van geweld, verwoesting en menselijk leed. Maar ook 3 jaar waarin Oekraïne standhoudt. Iets waar we alleen maar met ontzag naar kunnen kijken. Duidelijk is dat de zaken inmiddels in een stroomversnelling zijn geraakt wat betreft eventuele vredesonderhandelingen. Het was goed om hierover afgelopen dinsdag ook met de Tweede Kamer te spreken. Zoals ik in de Kamer heb benadrukt is en blijft de inzet van Nederland onveranderd. Duurzame vrede is alleen mogelijk als Oekraïne vanuit de sterkst mogelijke positie kan onderhandelen: vrede door kracht. Dit betekent dat we Oekraïne onverminderd blijven steunen. Militair, financieel, humanitair en politiek. Daarnaast is het essentieel dat de juiste partijen aan tafel zitten bij eventuele onderhandelingen. En dat wordt gewerkt aan sterke veiligheidsgaranties voor Oekraïne. Ik ben blij dat de noodzaak hiertoe ook in de Kamer breed werd gedeeld. We moeten ook vaststellen dat we te maken hebben met een nieuwe realiteit. Deze maakt dat we als Europa een stap naar voren moeten zetten. Niet alleen voor de toekomstige veiligheid van Oekraïne, maar ook voor de veiligheid van Europa en van Nederland. Hoe eventuele afspraken hierover er uiteindelijk uit komen te zien, is nu nog onduidelijk. Het kabinet zal over iedere serieuze optie het gesprek aangaan, uiteraard in samenspraak met de Kamer. Want vaststaat dat we de grote urgentie en verantwoordelijkheid voelen om bij te dragen aan duurzame vrede en veiligheid in Oekraïne, in nauwe samenwerking met onze bondgenoten.
Vervolgens enkele besluiten uit de ministerraad. Vandaag sturen we het wetsvoorstel Handhaving sociale zekerheid voor advies naar de Raad van State. Met deze wet wil het kabinet ervoor zorgen dat we bij de handhaving van de regels in de sociale zekerheid meer uitgaan van vertrouwen in mensen. En dat we meer ruimte geven voor maatwerk in de uitvoering. Echte fraude blijven we aanpakken, maar een vergissing bij het aanvragen van regelingen moet niet meer automatisch leiden tot een boete. Vergissen is immers menselijk. En wie vertrouwen geeft, krijgt over het algemeen vertrouwen terug. Goed bestuur is één van de prioriteiten van dit kabinet. In het regeerprogramma hebben we vastgelegd dat we willen werken aan een herziening van de grondwet om constitutionele toetsing mogelijk te maken. Dit betekent dat we het verbod om wetten te toetsen aan de Grondwet willen afschaffen. Ook moet er een speciaal hof komen dat wetten, regels en besluiten Grondwettelijk kan toetsen. Vandaag hebben we onze plannen, in de vorm van een contourennota, aan het parlement gestuurd. Hiermee zetten we een eerste stap om de grondrechten van Nederlanders beter te beschermen. Minister Uitermark en staatssecretaris Struycken zien uit naar een debat hierover met de Tweede Kamer en gaan de komende maanden verder in gesprek met onderzoekers en mensen uit de praktijk. Zij komen vervolgens met een wetsvoorstel.
Tot slot. Vanwege het voorjaarsreces is er volgende week geen ministerraad en dus ook geen persconferentie. Gelet op de internationale ontwikkelingen blijft het kabinet, en dat geldt ook voor mijzelf, uiteraard alert, bereikbaar en beschikbaar indien nodig. Voor nu alvast een goede week en tot vrijdag 7 maart.