02 oktober Ministerraad
Activiteitendata
- Den Haag
Viceminister-president Ollongren heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.
Viceminister-president Ollongren:
Goeiemiddag. De coronapandemie, die bepaalt eigenlijk de agenda voor iedereen in Nederland. Dus ook voor de ministerraad. Vandaag hebben we de meest recente ontwikkelingen besproken. U heeft allemaal gezien, de cijfers zien er eigenlijk nog beroerd uit. Het aantal positief geteste mensen dat ligt al een aantal dagen boven de 3000. Vandaag 3800. Dat was een twee weken geleden zat dat nog onder de 2000. Dat vertaalt zich in meer ziekenhuisopnames. Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis – zowel op de verpleegafdelingen als op de IC’s – blijft toenemen. Dat zijn die ontwikkelingen die het kabinet afgelopen maandag noopten tot een pakket ingrijpende landelijke maatregelen dat voor de komende twee à drie weken nog geldt. Dat pakket is naar aanleiding van het Kamerdebat afgelopen woensdag nog verder aangescherpt met het landelijk geldende maatregelen om het dringende advies te geven aan iedereen om een mondkapje te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes, aanvullend op de basisregels. Op verzoek van het onderwijsveld is dat advies uitgebreid met het voortgezet onderwijs, maar alleen in de gangen en in de aula’s, met behoud dus van de 1,5 meter en niet in de les. Later zal op Rijksoverheid.nl een zo breed mogelijke uitwerking van het advies. We verwachten dat we eind volgende week de eerste effecten zien van de aangescherpte maatregelen.
Voor alle duidelijkheid, die mondkapjes zijn geen alternatief of vervanging voor de 1,5 meter. We moeten met z’n allen de basisregels in acht blijven nemen, handen wassen, met klachten thuisblijven 1,5 meter afstand houden. De regels werken alleen als we ze allemaal naleven. We moeten corona samen onder controle zien te krijgen. Dat is een zaak van lange adem. De effecten van de coronapandemie die raken ons echt ook allemaal. In ons werk, in onze vrije tijd, in contact met familie, vrienden, collega’s. En het is moeilijk. We weten eigenlijk simpelweg niet wanneer ons leven weer normaal wordt. En de coronapandemie heeft bij veel mensen in Nederland geleid tot gevoelens van verlies, verdriet en eenzaamheid. En daarom starten we vanaf 6 oktober aanstaande met ‘Aandacht voor elkaar’. Dat is een landelijk initiatief om nog meer naar elkaar om te zien. Om aandacht te hebben voor elkaar, voor elkaars verdriet, teleurstelling, voor onzekerheid, voor mensen. Zeker in deze periode waarin veel meer van ons wordt gevraagd is het denk ik goed om dat te doen. We willen ook het gesprek aangaan. Hoe gaan we als maatschappij hier nou mee om? Ouderen, jongeren, leraren, studenten, verplegers, patiënten: iedereen beleeft deze tijd anders en we kunnen elkaar helpen, we kunnen elkaar steunen vanuit onze eigen ervaringen. We moedigen iedereen aan een bijdrage te leveren en we vragen als Rijksoverheid aan gemeenten en maatschappelijke organisaties om dat met initiatieven te ondersteunen. Zo blijven we elkaar vasthouden, ook als we afstand moeten houden.