Meer dan 150 ambassadeurs werken verspreid over de hele wereld om ons Koninkrijk te vertegenwoordigen. Ze zijn er voor alle Nederlanders die in het buitenland wonen, werken of reizen. In deze podcast neemt u een kijkje achter de schermen van hun werk. Luister Diplomatie Raakt op een podcast app als Spotify of via deze pagina.
Over de podcast
Diplomatie Raakt gaat over het werk en leven van Nederlandse ambassadeurs en andere diplomaten. Ambassadeurs openen deuren voor het Nederlandse bedrijfsleven, werken aan veiligheid en maken internationale afspraken over wereldwijde uitdagingen, zoals klimaatverandering en ongelijkheid.
Maar hoe doen ze dat precies? Hoe helpen ze Nederland? En is uitgezonden worden echt zo avontuurlijk als het klinkt?
Serie 4 - Gepresenteerd door Liesbeth Rasker (2023)
In deze serie staat in elke aflevering een belangrijk nieuwsmoment centraal waarin ambassadeurs of andere collega’s een grote rol speelden. Wat deed Buitenlandse Zaken en wat was het verhaal achter het nieuws? En hoe zetten de diplomaten zich in voor Nederland?
In iedere aflevering gaat Liesbeth Rasker met een ambassadeur of diplomaat in gesprek over hun werk in het buitenland en vanuit Nederland. Om zo een beeld te krijgen wat het precies betekent om ambassadeur of diplomaat te zijn. En ook wat het werken bij Buitenlandse Zaken betekent voor hun collega’s en persoonlijke leven.
Jennes de Mol is ambassadeur in Oekraïne, een land dat sinds 24 februari 2022 in oorlog is. Hoe is het om als ambassadeur te werken in een land in oorlog? Wat doe je dan als ambassadeur en hoe ziet het werk eruit? En wat doet zo’n heftige tijd met een ambassadeur en de collega’s op de post persoonlijk?
Esther Loeffen is sinds 2021 ambassadeur in Burkina Faso. Een land waar in 2022 twee keer een staatsgreep werd gepleegd. Hoe is het om ambassadeur te zijn in een land waar de situatie onzeker is, en waarvan een hoop Nederlanders niet weten wat er gaande is?
Pieter Jan Kleiweg de Zwaan is ambassadeur in België. In deze aflevering blikken we terug op de overstromingen die plaatsvonden in juli 2021 in Zuid-Limburg, Wallonië en West-Duitsland. En wat betekent het nu eigenlijk om ambassadeur te zijn in een buurland van Nederland?
Tanja Gonggrijp is sinds augustus 2022 Permanent Vertegenwoordiger bij de Raad van Europa in Staatburg. In deze aflevering blikt ze terug op haar vorige post, toen zij ambassadeur was in Sri Lanka. Een land waar het sinds 2021 politiek en economisch heel onrustig was. Met veel protesten, toeristen die wegblijven en inwoners van Sri Lanka die met de grootste economische crisis sinds de jaren ’50 te maken hebben. Hoe beïnvloedt dat het werk, en waar kun je als ambassadeur nog het verschil maken? En hoe neemt ze die ervaringen mee in haar huidige werk?
Dirk Klaasen is Hoofd Handelspolitiek en Investeringsakkoorden. Hij houdt zich onder andere bezig met handelsverdragen. Zo werkte hij aan het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie (CETA). Hij neemt ons vandaag mee in de wereld van handelsverdragen. Wat houdt dat precies in en wat betekent het concreet voor Nederland en Nederlanders?
Serie 3 - Podcastspecial 'Ambassadeur in crisistijd' (2020)
Het coronavirus heeft onze levens flink op z’n kop gezet. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is het een turbulente en bizarre tijd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de 150 ambassades wereldwijd draaien op volle toeren. Wat gebeurt er tijdens deze crisis bij het ministerie van Buitenlandse Zaken? Als alle reisadviezen oranje kleuren en duizenden Nederlanders in het buitenland vast zitten? En wat betekent dit voor de Nederlandse ambassades, het 24/7 Contactcenter in Den Haag en Nederlandse ambassadeurs. Hoe vergaat het hen tijdens de crisis? En welke impact heeft de wereldwijde lockdown op hun werk?
Reisjournalist Liesbeth Rasker onderzoekt in de podcastspecial ‘Ambassadeur in crisistijd’ in zes afleveringen hoe de mensen van het ministerie van Buitenlandse zaken en de Nederlandse ambassades er voor jou en voor Nederland zijn in deze bijzondere tijd.
Marielle Geraedts is hoofd consulaire aangelegenheden en verantwoordelijk voor de repatriëring van Nederlanders in het buitenland. Toen de coronacrisis begon en tientallen landen de grenzen sloten, moesten zij en haar team vol aan de bak om alle getroffen Nederlanders veilig naar huis te brengen. Hoe organiseer je zoiets?
Ilse Smits is ambassadeur in Panama, een land dat vrijwel gelijk alle grenzen sloot en nog steeds in een zware lockdown zit. Honderden Nederlanders moesten vanuit alle uithoeken van het land veilig terug naar Nederland gebracht worden én er werd in het geheim een Nederlands cruiseschip door het Panamakanaal geloodst. Ilse vertelt er alles over.
Dit keer bellen we met Jan Versteeg, hij is onze ambassadeur in Spanje, maar voor verdrietige omstandigheden is hij nu even in Nederland. Hij vertelt over de surrealistische autorit naar huis, de Facebook posts die hij schrijft en kijkt met ons vooruit: kunnen we deze zomer weer op vakantie naar Spanje?
Gerbert Kunst is Consul-Generaal in San Francisco en veel bezig met het creëren van kansen voor Nederlandse ondernemers in de VS. Hoe beïnvloedt de coronacrisis die mogelijkheden? En hoe werkt zijn consulaat in lockdown?
Henk Jan Bakker videobelt met ons vanuit zijn huis in Oeganda. Het land heeft nog relatief weinig corona gevallen, maar wel een hele strenge lockdown. Welke invloed heeft dat op de fragiele economie van het land? En hoe heeft Oeganda geleerd van eerdere virusuitbraken?
In tijden van crisis zijn mensenrechten vaak de eerste die sneuvelen. Bahia Tahzib zorgt er als mensenrechtenambassadeur voor dat we ze juist niet uit het oog verliezen. Hoe doet ze dat? En waarom is het zo belangrijk om in tijden van crisis te vechten voor de rechten en vrijheden van burgers?
Serie 2 - Gepresenteerd door Liesbeth Rasker (2020)
In deze serie duikt reisjournalist Liesbeth Rasker in het werk en leven van ambassadeurs.
In deze eerste aflevering is Simon Smits te gast. Hij werkt al sinds 1983 voor Buitenlandse Zaken en werd onder andere uitgezonden naar voormalig Joegoslavië, Zuid-Afrika en Bangladesh. Sinds 2015 is z’n standplaats dichter bij huis, namelijk het Verenigd Koninkrijk. We spreken elkaar aan de vooravond van de Brexit. Hoe is het om in zo’n tumultueuze tijd ambassadeur te zijn?
Simon geeft een lesje Brexit voor beginners, legt uit hoe het departement van Buitenlandse Zaken georganiseerd is en hij vertelt waarom er iedere maand mandarijnen en oranje fietsbellen op de ambassade te vinden zijn.
In deze aflevering onze ambassadeur in Jemen, Irma van Dueren. Door de oorlog in Jemen kan ze niet vanuit de ambassade in Sanaa werken. Noodgedwongen verdeelt ze haar tijd tussen de buurlanden van Jemen en het ministerie in Den Haag.
Irma vertelt hoe ze na een carrière bij non-profit organisaties ambassadeur werd, waarom Nederland nog steeds zeer actief is in Jemen en ze neemt ons mee naar Stockholm, voor de vredesonderhandelingen.
Jeroen Roodenburg werkte onder andere in Irak, bij de VN en in India. Hij is nu bezig aan zijn laatste half jaar als ambassadeur in Colombia. Een land dat enorm booming is, zowel voor Nederlandse ondernemers als toeristen maar waar het oorlogsverleden nog altijd een grote rol speelt in het dagelijks leven.
Jeroen vertelt over de ontvoering van Spoorloos-presentator Derek Bolt en wat zijn rol als ambassadeur was bij de vrijlating, waarom Colombianen massaal op de fiets stappen en waarom ambassadeurs iedere vier jaar wisselen van post.
Joanne Doornewaard is de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea. Ze is een echte netwerker en is als ambassadeur het liefst op pad.
Joanne vertelt hoe ze tijdens haar vorige post in Sri Lanka de aanslagen meemaakte, hoe ze Nederlandse ondernemers helpt in Zuid-Korea en waarom Zuid-Koreanen met liefde twee uur naar Nederlands toneel kijken.
In deze aflevering onze ambassadeur in Soedan, Karin Boven. Ze is van huis uit antropoloog en besloot pas later in haar carrière om diplomaat te worden. Waarom die carrièreswitch? En hoe is het om te wonen in een land waar weinig voorzieningen zijn?
Karin vertelt ons hoe jonge Soedanezen de dictator afzetten, hoe ze een geheime vrouwenvoetbalcompetitie ontdekte en waarom ze met andere EU-ambassadeurs in een whatsapp-groep zit.
In deze laatste aflevering van Diplomatie Raakt is Jan Waltmans te gast. Onze ambassadeur in Libanon. Hiervoor werkte hij onder andere in Irak, Afghanistan en Zambia. Wat is de aantrekkingskracht van een ambassadeurschap in dit soort landen? En is hij wel eens bang geweest?
Jan vertelt over de twee werelden die in Libanon samenkomen, de oorlog in Syrië en hoe de aardappel de Nederlanders en de Libanezen met elkaar verbindt.
Serie 1 - Gepresenteerd door Herman van Gelderen (2019)
In deze serie duikt presentator Herman van Gelderen (journalist en tv-maker, eerder woordvoerder op het ministerie van Buitenlandse Zaken) in het werk en leven van ambassadeurs.
Marisa Gerards is de belangrijkste Nederlandse diplomaat bij de NAVO. Heeft Trump een punt met zijn kritiek op de organisatie? Samen met presentator Herman van Gelderen laat de diplomaat zien wat de alliantie betekent voor Nederland.
Rob Swartbol, de Nederlandse ambassadeur in Indonesië, over aardbevingen, watermanagement en de verantwoordelijkheid voor het Nederlandse toerisme op Bali.
Guido Tielman en Koen Sizoo zijn Nederlandse diplomaten in India en China. Ze spreken met presentator Herman van Gelderen over het werk in opkomende economische grootmachten en de Nederlandse belangen in Azië.
Barbara van Hellemond is nieuwe ambassadeur in Harare. Ze spreekt met Herman van Gelderen over Zimbabwe: het einde van het tijdper-Mugabe, de kwakkelende economie en compensatie voor onteigende boeren.
Wiebe de Boer, de Nederlandse ambassadeur in Lima, spreekt met Herman van Gelderen over werken in een hiërarchische maatschappij, over een land dat verandert en de uitdagingen van snelle modernisering.
De G20 is een internationaal forum om financiële stabiliteit te bevorderen. Ambassadeurs Aart Jacobi en Roel Nieuwenkamp praten over het belang van de G20 en hoe het Nederland lukt om daarbij aan te schuiven.