Welke misverstanden zijn er rond de zorgverzekering?
Krijgt u wel of niet een bepaalde behandeling vergoed uit de basisverzekering? En betaalt u wel of geen eigen risico voor een bezoek aan de huisarts? Het zijn vragen rond de zorgverzekering die nog wel eens misverstanden oproepen. U leest hier hoe het echt zit met vergoedingen, eigen risico, zorgpremie, zorgtoeslag, overstappen en de zorgrekening.
Zorgverzekering
Dit zijn de meest voorkomende misverstanden
-
Wel of geen vergoeding door basisverzekering?
-
Dit zijn de meest voorkomende misverstanden over vergoedingen door de basisverzekering.
-
Het kan zijn dat u een behandeling die u wel nodig heeft, niet vergoed krijgt door uw verzekering. De overheid bepaalt welke zorg uit de basisverzekering wordt vergoed.
-
Gaat u bijvoorbeeld flink afvallen op advies van uw arts? Dan vergoedt de basisverzekering niet automatisch ook uw buikwandcorrectie. De overheid stelt vast welke zorg uit de basisverzekering wordt vergoed. En onder welke voorwaarden. Dit kan betekenen dat een behandeling die u graag wilt ondergaan, niet vergoed wordt door uw basisverzekering.
-
Dat een medicijn bij u goed werkt, betekent niet dat u het daarom vergoed krijgt uit de basisverzekering. De overheid bepaalt welke geregistreerde medicijnen worden vergoed.
-
Met een naturapolis kunt u kiezen uit gecontracteerde zorgaanbieders. U heeft meestal een ruime keuze. Wilt u naar een zorgaanbieder waarmee uw zorgverzekeraar geen contract heeft gesloten? Dat kan. Maar dan betaalt u een deel van de kosten zelf. In uw polis staat hoe hoog de vergoeding is.
-
-
Wel of niet overstappen?
-
Dit zijn de meest voorkomende misverstanden waardoor u misschien niet of wel overstapt naar een andere zorgverzekeraar.
-
U kunt 1 keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat kan elk jaar vanaf half november, nadat de zorgverzekeraars de premies en verzekeringen voor het nieuwe jaar hebben gepubliceerd.
Wilt u voor uw basisverzekering overstappen naar een andere zorgverzekering? Dan zegt u uw huidige basisverzekering op vóór 1 januari. U moet vóór 1 februari een nieuwe basisverzekering afsluiten. Deze nieuwe basisverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari. Zo is er geen periode waarin u onverzekerd bent.
-
U kunt uw basisverzekering en aanvullende verzekering bij 2 verschillende zorgverzekeraars afsluiten.
Heeft u de basisverzekering en aanvullende verzekering bij 1 verzekeraar afgesloten? En stapt u voor de basisverzekering over naar een andere verzekeraar? Dan mag uw oude zorgverzekeraar uw aanvullende verzekering niet opzeggen.
-
Uw verzekeraar mag u niet weigeren voor de basisverzekering als u bijvoorbeeld veel ziektekosten heeft. In de wet staat dat de zorgverzekeraar iedereen als verzekerde moet accepteren voor de basisverzekering. Ongeacht uw leeftijd, gezondheid of financiën. En de premie voor een bepaalde polis moet voor iedereen gelijk zijn.
-
Als u wilt overstappen naar een andere verzekeraar, is een lagere premie niet altijd het belangrijkst. U moet u op meer zaken letten, bijvoorbeeld op welke zorg u nodig heeft. En welke zorgaanbieders de verzekeraar hiervoor heeft gecontracteerd. Denk er ook aan of u betalingsregelingen kunt afspreken. Met vragen hierover kunt u altijd terecht bij uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan ook bemiddelen bij wachtlijsten en klachten.
Wilt u overstappen? Lees dan het stappenplan overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
-
-
Wel of geen verplicht eigen risico?
-
Dit zijn de meest voorkomende misverstanden over het eigen risico, waardoor u misschien bepaalde zorg probeert te vermijden.
-
Een bezoek aan de huisarts valt niet onder het verplicht eigen risico. Wel kunnen onderzoeken die een huisarts doet gevolgen hebben voor het eigen risico, bijvoorbeeld laboratoriumkosten bij bloedonderzoek.
-
Voor een bezoek aan de huisartsenpost hoeft u geen eigen risico te betalen. Kunt u niet wachten tot een bezoek aan de huisarts? Dan kunt u buiten kantooruren en in het weekend terecht bij de huisartsenpost.
-
Een behandeling bij de spoedeisende hulp valt voor iedereen vanaf 18 jaar onder het verplicht eigen risico. Komt u zonder noodzaak of verwijzing bij de spoedeisende hulp? Dan betaalt u de kosten van de zorg bij de spoedeisende hulp helemaal zelf.
-
Voor de zorg van de wijkverpleegkundige betaalt u geen eigen risico en geen eigen bijdrage.
-
U hoeft de rekening voor het eigen risico niet in 1 keer betalen. U kunt uw zorgverzekeraar een betalingsregeling vragen.
-
Niet iedereen betaalt het eigen risico. Het verplicht eigen risico geldt pas vanaf 18 jaar. Jongeren tot 18 jaar betalen dus nooit verplicht eigen risico.
-
U kunt de rekening het beste altijd controleren. Ook als uw eigen risico al op is. Of als een behandeling duurder is dan uw eigen risico (zoals bij ziekenhuisopname).
We dragen allemaal de verantwoordelijkheid om de groei van de kosten terug te dringen. U kunt helpen de totale zorgkosten terug te dringen. Bijvoorbeeld door op uw ziekenhuisrekening te controleren of daar alleen behandelingen staan die u heeft gehad.
-
-
Zorgpremie en zorgtoeslag
-
Door deze misverstanden ontvangt u mogelijk te weinig zorgtoeslag of betaalt u te veel premie.
-
Dat hoeft niet zo te zijn. De bedragen van de zorgtoeslag en de inkomensgrenzen die de overheid vaststelt, kunnen elk jaar anders zijn. Ook uw inkomen kan veranderd zijn. Uw zorgtoeslag kan dus ook elk jaar anders zijn.
-
U kunt de basisverzekering niet stopzetten. Ook niet als u uw premie niet kunt betalen. De basisverzekering is wettelijk verplicht. Als u zelf geen basisverzekering afsluit, wordt er een verzekering voor u afgesloten. Daarvoor betaalt u een hogere premie.
Kunt u de premie niet betalen? Er zijn regelingen die u helpen zorgkosten te betalen, zoals de bijzondere bijstand.
-
De zorgverzekeraars bepalen wat een zorgverzekering kost. Daardoor kan de zorgpremie voor de basisverzekering en aanvullende verzekering per verzekeraar verschillen.
-
Kinderen onder de 18 jaar hebben ook een zorgverzekering nodig. U moet voor hen een zorgverzekering afsluiten, ook al hoeft u geen premie te betalen. Een zorgverzekering is verplicht voor alle leeftijden. Voor kinderen tot 18 jaar hoeft u ook geen eigen risico te betalen.
Pasgeborenen moeten binnen 4 maanden zijn ingeschreven bij een zorgverzekeraar.
-
Zorgverzekeraars moeten voldoende geld achter de hand houden om hun werk te kunnen doen. Dat is een verplichting van De Nederlandsche Bank. Een groot deel van de winst (of beter: het resultaat) gaat terug naar de premiebetaler. Daardoor blijft de premiestijging beperkt.
-
-
Wel of geen controle van de zorgrekening?
-
Is het beter om de zorgrekening te controleren? Of is het niet nodig? Rond deze vragen bestaan vaak misverstanden.
-
Het ziekenhuis stuurt de rekening voor geleverde zorg meestal rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. Maar u kunt de ziekenhuisrekening ook inzien. Zo kunt u controleren of de genoteerde behandelingen inderdaad zijn uitgevoerd.
U kunt de rekeningen inzien via de ‘mijn omgeving’ op de website van uw zorgverzekeraar. Dit kan vanaf het moment dat uw verzekeraar de kosten voor behandeling aan het ziekenhuis heeft vergoed.
Bij fouten of vragen over vergoedingen van behandelingen of rekeningen kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.
-
Denkt u dat er fouten op uw ziekenhuisrekening staan? Dan is het juist goed om dit aan uw zorgverzekeraar te melden. De zorgverzekeraar onderzoekt uw melding en u hoort later wat er met uw reactie is gedaan. Als er fouten op de rekening staan, moet de rekening worden aangepast. En anders krijgt u uitleg over wat er op de rekening staat.
-
Verzekeraars controleren zelf alle zorgrekeningen op fouten. Ze zijn dit wettelijk verplicht. Toch is het goed dat u ook de rekening controleert. Fouten of vergissingen zijn immers nooit helemaal uit te sluiten. U weet bovendien als enige of een behandeling op de rekening wel of niet is uitgevoerd.
-