Wanneer krijg ik personenalarmering voor thuis vergoed?
Of u een vergoeding voor personenalarmering krijgt, hangt af van uw situatie. Met een personenalarm voor thuis (personenalarmering) kunt u in een noodgeval verbinding maken met directe hulp of een meldkamer.
Vergoeding personenalarmering bij medische redenen
Zijn er medische redenen voor personenalarmering, dan vergoedt uw zorgverzekeraar mogelijk een deel van de kosten. U heeft dan in sommige gevallen een verwijzing van uw (huis)arts of verpleegkundige nodig. Alleen de apparatuur wordt vergoed. De abonnementskosten voor de meldkamer moet u zelf betalen.
Voor meer informatie en de voorwaarden kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.
Vergoeding personenalarmering bij sociale redenen
Soms kunt u via de gemeente een aansluiting krijgen op de personenalarmering. Dat kan alleen als u om sociale redenen een alarm nodig heeft. U voelt zich bijvoorbeeld thuis niet veilig. En u heeft geen mensen in de buurt die u kunt waarschuwen als er iets mis is. U kunt met uw gemeente overleggen wat voor u mogelijk is. Niet alle gemeenten vergoeden de personenalarmering.
Geen vergoeding voor personenalarm
Als de zorgverzekeraar of de gemeente het personenalarm niet vergoedt, kunt u het zelf aanschaffen. U moet dan alle kosten zelf betalen.
Aanvragen personenalarmeringssysteem
Veel organisaties voor wonen, welzijn en zorg (thuiszorginstellingen, verzorgingshuizen) leveren personenalarmeringssystemen. Deze organisaties kunnen u meer vertellen over de mogelijkheden. Ook kunt u terecht bij uw gemeente voor informatie.
Hoe werkt personenalarmering?
Als u een noodsignaal afgeeft, legt u rechtstreeks contact met:
- familie, buren of een mantelzorger, of
- een meldkamer. De meldkamer schakelt familie, buren, een mantelzorger of een professionele hulpverlener in.