Categorie Schoonmaak
De categorie Schoonmaak regelt de inkoop van schoonmaakonderhoud, zoals glasbewassing en specialistische reiniging. Daar vallen ook producten, zoals sanitaire voorzieningen en materialen, middelen en machines onder.
Categorie Schoonmaak in het kort
In het (toekomstig) categorieplan Schoonmaak staan de actuele stand van zaken en de koers voor de komende jaren. Deze koers is hoe het Rijk als inkoper doelen op het gebied van duurzaamheid (Sustainable Development Goals (SDG’s) wil bereiken. De categorie Schoonmaak draagt bij aan een goede en gezonde werkomgeving voor rijksambtenaren en medewerkers van dienstverleners en leveranciers.
Wat betekent inkopen met impact voor deze categorie?
Inkopen met impact is dé standaard voor duurzaam, sociaal en innovatief inkopen bij het Rijk.
Voor dit categorieplan betekent dit dat marktpartijen bij aanbestedingen moeten inzetten op onder andere:
- de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Schoonmaak;
- het creëren banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (social return);
- het verlagen van de CO2 uitstoot bij productie en transport van goederen en diensten;
- het verminderen van (rest)afval en waterverspilling;
- het gebruiken van gerecyclede grondstoffen, bijvoorbeeld voor papier voor toiletrollen.
Producten en diensten in de categorie
Hieronder staan voorbeelden van producten en diensten die onder de categorie Schoonmaak vallen:
- schoonmaakonderhoud
- glasbewassing
- specialistisch vloeronderhoud
- specialistische reiniging, zoals het reinigen van raambekleding
- dieptereiniging horecaruimten
- sanitaire voorzieningen, zoals toiletroldispensers en luchtverfrissing
- preventief onderhoud om plaagdieren te mijden
- kwaliteit en advies over schoonmaakonderhoud
- materialen, middelen en machines voor het algemeen schoonmaakonderhoud
Open informatie over de categorie
Categorieplan
In het (toekomstig) categorieplan Schoonmaak staat de onderbouwde wijze waarop de categorie het kabinetsbeleid Inkopen met Impact voor deze categorie wil realiseren. Dit plan is nu nog onderwerp van besluitvorming binnen het Rijk en wordt in 2025 openbaar.
Geplande aanbestedingen kunnen al in de Rijksaanbestedingskalender staan, ook al is er nog geen definitief, vastgesteld plan.
Marktconsultaties
De categorie raadpleegt altijd de markt voorafgaand aan een aanbesteding of los daarvan. De meeste marktconsultaties vindt u op TenderNed Aankondigingen - TenderNed. Kies hiervoor als publicatietype ‘marktconsultatie’.
Aanbestedingskalender
Wilt u weten welke aanbestedingen voortkomen uit het categorieplan en binnenkort starten? Bekijk dan de Rijksaanbestedingskalender. De gegevens in deze kalender worden elk kwartaal geüpdatet.
Lopende contracten
Wilt u inzicht in de aard en duur van lopende contracten, bekijk dan het overzicht van Rijkscontracten. Het overzicht wordt iedere drie maanden ververst (maart, juni, september en december).
Uitgaven aan Rijksinkoop (spend data)
De Rijksoverheid maakt jaarlijks de rijksuitgaven voor de inkoop van producten en diensten openbaar. Deze datasets op de website overheid.nl geven (per jaar, per ministerie en per inkoopdomein) inzicht in de gecontracteerde leveranciers en de inkoopuitgaven per leverancier. Over alle jaren heen kan worden nagegaan hoe het leveranciersbestand wijzigt. Zo is zichtbaar welke diensten en producten het Rijk nodig heeft, welke leveranciers daarvoor zijn gecontracteerd, en hoeveel hieraan in het betreffende jaar wordt uitgegeven. Als u de link datasets activeert dan verschijnt het overzicht met datasets. Door daarna op de betreffende dataset te klikken opent u het bestand.
Vanwege de Wet open overheid (Woo) zijn niet alle uitgaven in de datasets opgenomen. En zijn namen van sommige leveranciers anoniem gemaakt. Dit heeft te maken met het beschermen van de staatsveiligheid en van bedrijfsvertrouwelijke gegevens.
Contact
Heeft u vragen of wilt u in gesprek? Neem contact op via e-mail: cmschoonmaak@minszw.nl.