Plannen kabinet voor veilig inkopen door het Rijk

Bedrijven voeren opdrachten uit voor de overheid. Bij opdrachten die invloed hebben op de veiligheid van Nederland moet de beveiliging goed geregeld zijn, zodat de risico’s van bijvoorbeeld cyberaanvallen en spionage klein blijven. Daarom wil het kabinet dat in 2025 nieuwe beveiligingseisen gaan gelden voor bedrijven die zulke opdrachten uitvoeren.

Veiligheidsrisico’s in Nederland

De veiligheid in Nederland is kwetsbaar en wordt regelmatig bedreigd. Bijvoorbeeld door spionage en cyberaanvallen. Of het lekken van gevoelige informatie of kennis. Ook sabotage van infrastructuur, zoals stroom- en internetkabels, vormt een dreiging in Nederland. 

Daarom krijgen bedrijven niet zomaar opdrachten van de overheid: als er risico’s zijn voor de nationale veiligheid, gaan er voor bedrijven beveiligingseisen gelden. Het kabinet heeft deze beveiligingseisen in het regeerprogramma aangekondigd.

Algemene Beveiligingseisen Rijksoverheid Opdrachten (ABRO)

De overheid gaat werken met Algemene Beveiligingseisen Rijksoverheid Opdrachten (ABRO). Het plan is om in 2025 met de invoering te starten. De precieze begindatum is nog niet bekend.

  • Voordat de overheid een inkoopopdracht geeft, bekijkt ze of het werk risico’s heeft voor de nationale veiligheid. Bijvoorbeeld omdat er gevoelige informatie gedeeld wordt. 
  • Zijn er risico’s voor de nationale veiligheid? Dan komt er een ABRO-onderzoek. Dat onderzoek wordt gedaan door het Nationaal Bureau Industrieveiligheid (NBIV), een nieuwe organisatie waarin de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst gaan samenwerken.
  • Het ABRO-onderzoek kijkt naar het bestuur en de organisatie van de leverancier en naar het personeel. Ook wordt onderzocht hoe een bedrijf beveiligd is. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om kluizen en hekken, maar ook om de veiligheid van informatie in de cloud. En om elektronische systemen en netwerken.

Veilig samenwerken van overheid en bedrijfsleven

Met ABRO wordt de samenwerking tussen overheid en bedrijven veiliger. Met deze beveiligingseisen:

  • worden bedrijven en overheden weerbaarder, en daarmee ook de Nederlandse samenleving; 
  • is er meer duidelijkheid voor bedrijven. Of zij nu een opdracht voor een ministerie doen, een agentschap of de politie – zij werken steeds met dezelfde beveiligingseisen. 

De bedoeling is dat overheid en bedrijven terechtkunnen bij 1 loket voor het aanvragen van veiligheidsonderzoeken en voor ondersteuning. 

Ingangsdatum ABRO verschilt per organisatie

Organisaties gaan niet allemaal tegelijk het ABRO-voorschrift gebruiken:

  • Ministeries, agentschappen (zoals DUO en IND) en de politie gaan met de ABRO-eisen starten tussen 2025 en 2027. 
  • Daarna starten vermoedelijk de zelfstandige bestuursorganen (zbo’s), zoals de SVB. 
  • Tot slot volgen mogelijk ook provincies, gemeenten, waterschappen, energiebedrijven en andere organisaties in vitale sectoren.

ABRO gebaseerd op beveiligingseisen Defensie (ABDO)

De eisen van de ABRO zijn gebaseerd op de Algemene Beveiligingseisen Defensieopdrachten (ABDO), die het ministerie van Defensie al jaren gebruikt. Die eisen worden geactualiseerd. Daarbij wordt rekening gehouden met nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de technologie, de wet- en regelgeving en in de dreigingen voor Nederland. En met ervaringen uit de praktijk. ABRO gaat ABDO vervangen.