Kan ik mijn huurwoning ruilen met de huurwoning van iemand anders?
U kunt uw huurwoning ruilen met de huurwoning van iemand anders. De verhuurder moet de woningruil wel goedkeuren. Ook de andere huurder moet toestemming krijgen van de verhuurder.
Huurcontracten woningruil
Krijgt u allebei goedkeuring, dan zijn er 2 mogelijkheden:
- U krijgt allebei een nieuw huurcontract.
- U neemt het huurcontract over van de andere huurder, bijvoorbeeld bij indeplaatstelling door de rechter (zie hieronder). Dit komt niet vaak voor.
Regels nieuwe huurcontract
Bij de woningruil gelden voor u de regels uit uw eigen (nieuwe) huurcontract voor uw nieuwe woning. Net als bij een andere verhuizing naar een huurwoning. U kunt de beginhuurprijs van uw nieuwe huurcontract binnen de eerste zes maanden laten toetsen door de Huurcommissie.
Regels bij overname huurcontract
Als u het huurcontract van de vorige bewoner overneemt, dan gelden voor u de afspraken uit het huurcontract dat de vorige bewoner met de verhuurder had gesloten. Zo blijft bijvoorbeeld de huurprijs dezelfde als bij de vorige huurder. Maar u neemt misschien ook een huurachterstand over van de vorige huurder.
Veranderingen in de woning die u ruilt
Mogelijk heeft de vorige huurder veranderingen in de woning aangebracht. Bijvoorbeeld een nieuw keukenblok. De vorige huurder hoeft dit niet terug te brengen in oude staat. En u ook niet, als u in de toekomst uit de woning verhuist. Behalve als er in het huurcontract andere afspraken staan.
Verhuurder geeft geen goedkeuring voor woningruil
Mogelijk geeft een verhuurder geen goedkeuring voor woningruil. U kunt dan naar de kantonrechter om te vragen om toestemming voor woningruil. Dit heet indeplaatsstelling. De rechter bekijkt de situatie en doet een uitspraak. Neem voor advies contact op met Het Juridisch Loket.