Speech staatssecretaris Nobel op het Social Enterprise Overheidscongres
Toespraak van staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) op het Social Enterprise Overheidscongres. Dit vond plaats op 9 april 2025 in Rotterdam.
Het gesproken woord geldt.
Beste mensen, wethouder Versnel, beste Tim,
Dank voor de uitnodiging.
Ik sta hier, omdat maatschappelijk ondernemers voor heel veel mensen het verschil maken. Ik vind dat dat meer waardering en bekendheid verdient.
En als je het daar ergens over moet hebben, dan is er geen betere plek te bedenken dan Rotterdam. De tweede voetbalstad van ons land, maar op het gebied van impact ondernemen 1 van de koplopers.
Tim zal er zo ongetwijfeld meer over vertellen. Over hoe gemeente, wetenschap, investeerders en ondernemers elkaar hier hebben gevonden. Over hoe geld verdienen en maatschappelijke impact – op z’n Rotterdams gezegd – hand in hand kunnen gaan. En natuurlijk over hoeveel dat oplevert.
Dat verdient navolging. In heel Nederland.
Want als we in ons land werk willen maken van een duurzame economie en circulariteit. Als we de aarde schoon willen doorgeven aan onze kinderen. Als we armoede en schulden willen tegengaan. Als we een arbeidsmarkt én een samenleving willen, die werken voor iedereen, en waar iedereen erbij hoort - en dat willen we allemaal hier in de zaal - dan zijn maatschappelijk ondernemers onmisbaar.
Ondernemen, iets nieuws uit de grond stampen, kansen zien en pakken. Dat is natuurlijk altijd goed.
Maar u doet dat op een manier waar mens, milieu én portemonnee beter van worden. Hoe gaaf als dat allemaal bij elkaar kan komen!
Daar is echt passie voor nodig. Zonder die passie ben je nergens. Zeker aan het begin. Als je een goed idee hebt, maar die 1e investeerder of kredietverlener nog op zich laat wachten.
Lang op zich laat wachten. Ik begon op mijn 20e een handel in koffie - duurzaam, fair trade - dus ik weet hoe spannend ondernemen is. Hoeveel erbij komt kijken. En vooral: hoe hard je anderen nodig hebt om er een succes van te maken.
Dat weet u natuurlijk heel goed. Daarom bent u ook hier.
Om inspiratie op te doen én te inspireren. Om een netwerk op te bouwen. Om coalities te smeden.
Ik heb bewondering voor hoe Social Enterprise dat aanjaagt. Uw beweging groeit. Zeker sinds de start van de City Deal. U weet elkaar steeds beter te vinden. Uw impact wordt groter.
Ik zie het op mijn eigen terrein: het aan het werk helpen van mensen, ook als daar iets extra’s voor nodig is. Te veel van hen staan nog aan de kant. Mensen die best zouden willen werken. Die dat ook kunnen. Maar die niet aan de bak komen.
Dat is zonde. Voor henzelf. Voor werkgevers. Maar ook voor ons als samenleving.
Iedereen verdient de kans om een steentje bij te dragen. Ook mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.
U laat zien dat dat heel goed kan. Die arbeidsmarkt waar plek is voor iedereen. En dat is ontzettend waardevol.
Want werk is veel meer dan een inkomen. Als ik mensen met een arbeidsbeperking spreek, valt me op hoe trots zij terecht zijn op hun werk. Op het feit dat ze meedoen.
Ik zag het een paar weken geleden bij Yespers in Den Haag. Een voedselproducent, en wel een hele bijzondere. Voedselverspilling tegengaan en een eerlijk inkomen voor boeren. Dat is wat ze willen.
In hun fabriek maken ze eerlijk en duurzaam voedsel. Circulair. Van restjes die normaal gesproken weggegooid worden.
Kleine stukjes mango die overblijven, nadat de hapklare blokjes zijn gesneden. Of appels. De schil, het klokhuis, de pitjes – ze maken er sap van, stroop en granola.
Ik was daar vanwege het personeelsbeleid. Yespers neemt mensen aan die extra ondersteuning nodig hebben. In de productie, de logistiek, de administratie.
Dat is een bewuste keuze. Want hun motto is: ‘een lach op ieders gezicht’. Van leveranciers via klanten tot aan de werknemers.
En die lach, die zag ik volop. Ik zie die ook bij andere werkbezoeken.
Dat motiveert mij. Om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen. Én om hierbij samen met u op te trekken. Hoe beter wij dat doen, hoe meer mensen we aan het werk kunnen helpen. Dat is waarom mijn ministerie bijdraagt aan de City Deal.
Dat is ook waarom we het Sociaal Innovatiefonds (SIF) opgericht hebben. Hiermee worden honderden inclusieve, duurzame banen gerealiseerd. Banen zoals die bij Yespers. Door een business case rond te maken. Door andere investeerders over de streep te trekken.
Ik zie ook kansen voor maatschappelijk ondernemers bij de Banenafspraak. Die moet meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen. Dat gaat niet snel genoeg.
Daarom wil ik het simpeler en aantrekkelijker voor u maken. We maken het loonkostenvoordeel permanent. Werkgevers hoeven geen doelgroep-verklaring meer aan te vragen. We maken ook de doelgroep breder – zodat meer mensen ondersteund kunnen worden.
Er is ongetwijfeld meer dat we voor elkaar kunnen betekenen. Ik hoop dat we het daar vandaag met elkaar over kunnen hebben.
Over de kansen die u ziet. Over de drempels waar u tegenaan loopt. En over hoe we de maximale impact uit onze samenwerking kunnen halen.
Dank u wel.