Tijdelijke tolheffing op de Blankenburgverbinding en de ViA15

Op 7 december 2024 gaat de nieuwe A24/Blankenburgverbinding open. Dit is een nieuwe autosnelweg tussen Vlaardingen en Rozenburg. De snelweg zorgt voor een betere bereikbaarheid van de Rotterdamse Regio. Weggebruikers gaan per rit tol betalen. Zo kan de aanleg van nieuwe wegen door blijven gaan.

Betere bereikbaarheid regio en sterkere economie

Vanaf 7 december 2024 betalen weggebruikers van de nieuwe snelweg A24/Blankenburgverbinding tol. Deze snelweg van 4,2 kilometer verbindt de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg. De verbinding verbetert de bereikbaarheid van de Rotterdamse regio. Daarnaast versterkt deze weg de economische positie van de Rotterdamse Haven en Greenport Westland.

De nieuwe Blankenburgverbinding bestaat uit:

  • de autosnelweg A24, van 2 keer 3 rijstroken;
  • de Maasdeltatunnel onder rivier Scheur (Nieuwe Waterweg);
  • de Hollandtunnel (landtunnel);
  • een verdiepte aansluiting op de A20;
  • een hoge aansluiting met fly-overs op de A15.

Daarnaast is de A20 tussen knooppunten Vlaardingen en Kethelplein verbreed. En wordt de A15 ter hoogte van Rozenburg aangepast. Vanaf de opening van de weg op 7 december 2024, begint ook de tolheffing. De wegen eromheen blijven tolvrij. De weggebruiker kan dus altijd kiezen voor een andere weg zonder tol.

Nieuwe manier van tol betalen

Op de tolweg staan geen tolpoortjes. De weggebruiker rijdt dus gewoon door en verliest hierdoor geen tijd. Camera’s boven de snelweg fotograferen en registreren het kenteken. De persoonsgegevens worden beschermd volgens de Europese privacyregels (AVG).

De weggebruiker kan op 2 manieren tol betalen:

  • Automatisch tol betalen. De weggebruiker moet zich dan aanmelden bij een aanbieder voor automatisch tol betalen. Dit is aan te raden om boetes te voorkomen.
  • Online tol betalen, per rit. Dit kan vanaf 7 dagen vóór de rit of binnen 3 dagen na de rit.

Meer informatie over elektronisch tol betalen
De website e-tol.nl is de centrale plek om informatie te vinden over de tolbetaling op de A24/Blankenburgverbinding. In aanloop naar de start van de tolheffing verschijnen op deze website bijvoorbeeld instructievideo’s over de tolbetaling. Vanaf augustus 2024 staat op deze website ook wie de aanbieders zijn voor automatisch tol betalen.

Tolbedragen per type voertuig

De hoogte van het tolbedrag verschilt per type voertuig. De volgende bedragen gelden sinds juni 2024:

  • € 1,51 per rit voor personenauto’s, bestelauto’s, campers en motoren tot en met 3.500 kilogram. En voor elektrische bestelauto’s tot en met 4.250 kilogram.
  • € 9,13 per rit voor vrachtwagens, bussen en andere zware motorvoertuigen van meer dan 3.500 kilogram.

Voor een aanhanger, caravan of oplegger hoeft de weggebruiker geen extra tol te betalen. En voertuigen met een buitenlands kenteken betalen ook tol.

De tolbedragen worden vanaf 2026 elk jaar op 1 januari door de overheid opnieuw bepaald.

Geplande snelweg met tolheffing tussen Bemmel en Zevenaar

De ViA15 is de geplande snelweg die de A15 bij Bemmel met de A12 bij Zevenaar verbindt. Het is nog niet zeker of het project ViA15 doorgaat. Dit hangt af van een definitieve uitspraak van de Raad van State. Wanneer deze uitspraak precies komt, is nog niet duidelijk. In aanloop naar de uitspraak van de Raad van State begint Rijkswaterstaat met beperkte voorbereidingen.

Tijdelijke tolheffing van maximaal 25 jaar

Tol betalen is tijdelijk. Dit staat in de Wet tijdelijke tolheffing Blankenburgverbinding en ViA15. De tolheffing eindigt als de kosten voor het maken van de wegen zijn gedekt. Wanneer dit precies is, hangt af van het gebruik van de tolwegen. En van hoe het tolsysteem het in de praktijk doet. Daarom is het inschatten van de verwachte duur pas mogelijk na een paar jaar tolheffing. Voor nieuwe wegen geldt in ieder geval dat de tolheffing maximaal 25 jaar duurt.

Op tolwegen geen vrachtwagenheffing

Vrachtwagens betalen vanaf 2026 vrachtwagenheffing. Op wegen met tolheffing betalen vrachtwagengebruikers geen vrachtwagenheffing.