Vuurwerkbeleid: verantwoordelijkheden overheden

De Rijksoverheid stelt de regels vast voor vuurwerk en is verantwoordelijk voor de handhaving. Gemeenten bepalen waar (en waar niet) vuurwerk binnen de gemeentegrenzen mag worden afgestoken. Politie en buitengewoon opsporingsambtenaren voeren controles uit.

Rollen Rijk bij vuurwerkbeleid

De ontwikkeling van het vuurwerkbeleid is een samenwerking tussen 2 ministeries:

  • Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is verantwoordelijk voor de wet- en regelgeving rond opslag en transport van legaal vuurwerk in Nederland. En communiceert naar het grote publiek hierover. 
  • Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) is verantwoordelijk voor de handhaving en openbare orde tijdens de jaarwisseling. Daaronder valt ook de handhaving op illegaal vuurwerk.

Bevoegdheden gemeenten bij afsteken van vuurwerk

Gemeenten hebben de bevoegdheid om op specifieke plekken of in de hele gemeente het afsteken van oudejaarsvuurwerk te verbieden. De gemeenteraad neemt hierover het besluit. Gemeenten mogen ook professionele vuurwerkshows (laten) organiseren. 

Wie controleert de vuurwerkregels? 

Politie en Boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) handhaven de vuurwerkregels. De politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleren in de aanloop naar oud en nieuw ook extra in de grensgebieden met Duitsland en België. En of de vuurwerkproducten aan alle eisen voor legaal vuurwerk voldoen.

Het bevoegd gezag, meestal de gemeenten (waarbij de uitvoering bij de omgevingsdiensten ligt), controleert het bouwwerk en de (brand)veiligheid in winkels waar vuurwerk wordt verkocht.