De positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verbeteren
Veel vrouwen ervaren een ongelijke positie op de arbeidsmarkt. Werkende vrouwen krijgen vaak minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk. Ook hebben ze minder kans op promotie naar een hogere functie. De Rijksoverheid zet zich in om de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt te verkleinen.
Vergroten financiële onafhankelijkheid vrouwen
Veel vrouwen werken in deeltijd of hebben geen betaald werk. Bijvoorbeeld omdat ze een baan combineren met het huishouden en zorg voor de kinderen. Hierdoor zijn veel vrouwen niet financieel onafhankelijk. Bij een scheiding of werkloosheid van de partner, ontstaan dan financiële problemen.
Maatregelen om de positie van vrouwen te verbeteren
Het kabinet neemt diverse maatregelen voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld:
- Betaald ouderschapsverlof
Ouders die werken voor een werkgever krijgen sinds 2022 9 weken ouderschapsverlof. Beide ouders ontvangen dan 70% van hun loon. Daarmee krijgen ouders meer tijd om samen werk- en zorgtaken te verdelen.
- Meer vrouwen in topfuncties
Het aantal mannen en vrouwen in topfuncties moet meer in balans komen. Grote bedrijven moeten sinds 2022 rapporteren over wat ze hebben gedaan om meer vrouwen in bestuursfuncties te benoemen. Bedrijven publiceren streefcijfers en resultaten van het aantal vrouwen in de top in de Genderbalans in het Nederlandse bedrijfsleven (dataverkenner van de Sociaal-Economische Raad).
- Werkgevers moeten salarissen publiceren
Bedrijven en organisaties moeten openheid gaan geven over het loon van werknemers zodat verschillen in salaris tussen mannen en vrouwen duidelijk worden. Dat is geregeld in de EU-richtlijn over loontransparantie. Het kabinet komt met een wetsvoorstel voor loontransparantie om te voldoen aan die richtlijn.
- Voorbeeldfunctie vrouwen in media
Vrouwen zijn minder vaak te zien in de media dan mannen. En als ze te zien zijn, dan vaak als slachtoffer of in een andere stereotype rol. In opdracht van de Rijksoverheid doet het Commissariaat voor de Media elke 2 jaar onderzoek naar de rol van vrouwen op tv.
- Stereotypen bij studiekeuze of loopbaan doorbreken
Meisjes kiezen minder vaak voor een technische opleiding en jongens minder vaak voor de zorg of het onderwijs. Hierdoor gaat aan beide kanten talent verlorenOm stereotypen te doorbreken geeft de Rijksoverheid geld aan de alliantie Worden wie je bent. Deze organisatie zet bijvoorbeeld vrouwelijke rolmodellen in om stereotypen over studiekeuzes van meisjes en jongens te doorbreken.
- Meer meiden en vrouwen interesseren voor techniek en ICT
De overheid heeft afspraken gemaakt met werkgevers en scholen om meer meiden en vrouwen te interesseren voor techniek en ICT. Afspraken daarover staan in het Actieplan Groene en Digitale Banen uit 2023.
Meer maatregelen tegen ongelijkheid van vrouwen op de werkvloer staan op Emancipatienota.nl.