Waar moet ik op letten als ik vrijwilligerswerk in het buitenland wil doen?
Vrijwilligerswerk in het buitenland kan een unieke en leerzame ervaring zijn. Kies vrijwilligerswerk dat bij u past, en onderzoek vooraf of de organisatie die het organiseert, betrouwbaar is. De overheid raadt af om als vrijwilliger in een weeshuis te gaan werken vanwege de vele misstanden.
Kies vrijwilligerswerk dat bij je past
Er zijn veel verschillende soorten vrijwilligerswerk die u kunt doen in het buitenland. Het is belangrijk dat u het werk leuk vindt en dat het bij u past. Denk daarom van tevoren goed na over:
- wat voor soort werk u wilt doen;
- hoeveel tijd u heeft;
- wat u zelf uit de vrijwilligerservaring wilt halen.
Ga bewust en voorbereid op reis
Op het internet vindt u veel organisaties die vrijwilligers zoeken. Kijk altijd goed of de website te vertrouwen is. Stel vragen, informeer hoe het vrijwilligersprogramma werkt en probeer eerdere vrijwilligers te spreken.
- Bekijk de Voluntourism toolkit (Engels) van het European Volunteer Centre. Deze toolkit geeft tips om een bewuste keuze te kunnen maken.
- Kijk ook eens naar de ‘kwaliteitsrichtlijn’ voor internationaal vrijwilligerswerk. Deze richtlijn is ontwikkeld door de Vereniging Volunteer Correct.
- De jongerensite van de Europese Unie biedt ook veel informatie voor jongeren die vrijwilligerswerk in het buitenland willen doen. U vindt er onder andere een lijst van erkende organisaties en een overzicht van de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk met een EU-subsidie.
Check het reisadvies
Houd ook het reisadvies van Buitenlandse Zaken in de gaten, sluit een goede reisverzekering af en houd u aan de regels en wetten van het land.
Ga niet als vrijwilliger werken in weeshuizen
Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van de kinderen. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. Dat bleek onder andere uit onderzoek naar Nederlandse vrijwilligers die in weeshuizen werken. De Nederlandse overheid raadt daarom vrijwilligerswerk in weeshuizen af. Weeshuizen worden ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd.
Hou geen misstanden in stand
Door vrijwilligersprojecten te steunen, bestaat de kans dat u onbedoeld misstanden of ongewenste situaties in stand houdt.
- Weeshuizen zonder professionele zorg zijn de meest schadelijke opvang voor jonge kinderen. Hoe liefdevol de zorg ook is, deze kinderen blijven achter in hun groei en verstandelijke ontwikkeling. En zij hechten zich als ze volwassen zijn moeilijk aan anderen.
- De meeste kinderen in de weeshuizen zijn geen wees. Ze zitten in een weeshuis of kindertehuis omdat hun ouders door armoede geen zorg kunnen geven.
- Vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair. Daarom zijn er in ontwikkelingslanden steeds meer weeshuizen of kindertehuizen om geld te verdienen aan kinderen en vrijwilligers. Kinderen worden bij hun ouders weggelokt met beloftes van onderwijs en goede zorg, en vervolgens doorverkocht aan weeshuizen.
- Weeshuizen zetten kinderen in om vrijwilligers te werven of toeristen aan te trekken die geld of geschenken geven.
- Er zijn voorbeelden bekend van weeshuizen waar sprake was van mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik.
Bekijk tips voor vrijwilligerswerk met kinderen
Meer weten over vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden? Bekijk de campagne Stopweeshuistoerisme.nl van het Better Care Network Nederland.
Dit netwerk van Nederlandse ontwikkelings- en kinderrechtenorganisaties zet zich in voor het welzijn van kinderen zonder goede ouderlijke zorg in ontwikkelingslanden. Op de website van het Better Care Network Nederland vindt u ook tips over vrijwilligerswerk met kinderen.