Landelijke maatregelen bij uitbraak vogelgriep

Bij een uitbraak van vogelgriep kan de overheid landelijk extra maatregelen nemen om verdere verspreiding van vogelgriep zo veel mogelijk tegen te gaan. Voorbeelden van maatregelen zijn het verplicht binnenhouden (ophokken) van vogels of extra regels voor het vervoeren van pluimvee.

Ophokplicht voor pluimveebedrijven

Bij een uitbraak van vogelgriep moeten commerciële pluimveebedrijven hun pluimvee binnenhouden. Dat kan bijvoorbeeld in een afgesloten schuur of loods. Dit geldt voor de bedrijven die vogels houden om er geld mee te verdienen, bijvoorbeeld voor vlees en eieren.

Vanaf 20 november 2024 geldt er een landelijke ophokplicht in Nederland. Deze verplichting is er omdat de kans op besmetting groter is dan de voorgaande maanden.

Houd bij vogelgriep de kaart met een actueel overzicht van de regio's waar maatregelen gelden in de gaten.

Risico op besmetting

Er is op dit moment wereldwijd een uitbraak van vogelgriep. Bekijk voor het aantal besmettingen in Nederland en andere landen in Europa de kaart met door vogelgriep besmette dode wilde vogels.

Extra regels voor vervoer

Voor commerciële houders van hoenderachtigen, ganzen en eenden kunnen bij een uitbraak extra vervoersregels gelden. Vervoeren mag dan alleen:

Commerciële houders die hun eenden en kalkoenen naar het slachthuis vervoeren, hoeven geen klinische inspectie te laten doen.

Aanscherping meldplicht

Als vogelgriep voorkomt in Nederland, moeten pluimveehouders eerder melding maken bij verhoogde sterfte van bijvoorbeeld leghennen en vleeskuikens.

Afschermplicht voor hobbyhouders met risicovogels

Bij een uitbraak van vogelgriep moeten particuliere vogelhouders, houders van kinderboerderijen en dierentuinen hun risicovogels (hoenderachtigen, watervogels, loopvogels) afschermen van wilde vogels. En van de uitwerpselen van wilde vogels. Lees meer over welke vogelsoorten risicovogels zijn

Regels bezoek voor de commerciële sector

Er is een verbod op bezoek aan alle commerciële bedrijven en locaties met risicovogels. Zoals hoenderachtige, watervogels en loopvogels. Bezoek is toegestaan, maar bezoekers moeten zich houden aan het hygiëneprotocol. En zij moeten zich registreren. 

Voor dierentuinen gelden er geen regels voor bezoekers. Het contact tussen bezoekers en vogels in vogelverblijfplaatsen is namelijk gering. En de kans op besmetting is klein.