De overheid wil voetbalvandalisme voorkomen. Gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en betaald voetbalclubs werken hier samen aan. Bijvoorbeeld door een gebiedsverbod voor hooligans of het vergroten van de pakkans bij misdragingen.
Voetbalvandalisme voorkomen voordat het voetbalseizoen begint
In alle gemeenten is de burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde. De burgemeester heeft mogelijkheden en bevoegdheden die hij kan inzetten om voetbalgeweld te voorkomen. Bijvoorbeeld door:
inspraak te hebben in de planning voor de nieuwe competitie;
inzet van beveiliging en politie vooraf te bespreken met de politie, het OM en de clubs;
afspraken te maken over de opvang van supporters van de bezoekende voetbalclub.
Gemeenten, politie, het OM en voetbalclubs beginnen hier al mee voordat het voetbalseizoen begint. Tijdens het seizoen zijn aanpassingen mogelijk.
Maatregelen tijdens voetbalwedstrijd
Vlak voor en tijdens voetbalwedstrijden kunnen gemeenten, politie en voetbalclubs maatregelen nemen om voetbalgeweld te voorkomen. Bijvoorbeeld met een vervoersregeling voor de bezoekende supporters of een verbod op alcohol. Voor een wedstrijd vindt er overleg plaats welke maatregelen er genomen zullen worden.
Supporters mogen niet altijd zelf bepalen hoe ze naar het stadion reizen. In sommige gevallen is er een vervoersregeling nodig voor de supporters van de bezoekende club. Dit wordt vooraf bepaald door de lokale driehoek (gemeente, politie en OM). Bij risicowedstrijden worden supporters van de bezoekende club van en naar het stadion begeleid. Dit kan op verschillende manieren:
Supporters mogen met de auto komen, maar moeten zich onderweg melden.
Supporters moeten verplicht met georganiseerd vervoer (bus of trein) reizen.
De gemeente, politie en voetbalclub bepalen voor een wedstrijd of supporters:
alcohol mogen drinken;
alleen alcohol met een laag percentage mogen drinken;
helemaal geen alcohol mogen drinken.
Dronken voetbalsupporters mogen het stadion niet in. Ook mogen supporters geen drugs gebruiken tijdens wedstrijden.
Voetbalsupporters mogen voor of tijdens wedstrijden geen antisemitische, racistische of andere discriminerende teksten plaatsen op spandoeken. Ook mogen zij geen antisemitische, racistische en op een andere manier discriminerende liederen zingen (spreekkoren). Bij een discriminerend spreekkoor waarschuwt de stadionspeaker de supporters dat de wedstrijd stil wordt gelegd als het spreekkoor niet stopt. Indien er dan toch wordt doorgegaan met het spreekkoor, wordt de wedstrijd stil gelegd. Bij aanhoudende spreekkoren bestaat de mogelijkheid om de wedstrijd definitief te staken.
Als er voorwerpen op het veld worden gegooid, wordt de wedstrijd stilgelegd. Wordt er daarna weer een voorwerp op het veld gegooid? Dan wordt de wedstrijd gestaakt. Als de gooier wordt herkend en gepakt, telt het incident niet mee in deze optelsom. De gooier krijgt een stadionverbod. Onder omstandigheden kan er ook een strafrechtelijke vervolging plaatsvinden.
Voetbalsupporters mogen in het stadion geen vuurwerk afsteken. Ook buiten het stadion mogen supporters geen vuurwerk bij zich hebben. Iemand met vuurwerk mag het stadion niet in. Zijn ze al binnen? Dan moeten ze het stadion verlaten en krijgen ze als straf een stadionverbod en kunnen ze strafrechtelijk worden vervolgd.
Maatregelen om voetbalvandalisme te voorkomen
Burgemeesters en officieren van justitie kunnen speciale maatregelen nemen om voetbalvandalisme of voetbalgeweld te voorkomen. Zoals een gebiedsverbod of een meldplicht voor overlastgevers en voetbalvandalen.