Met hoeveel alcohol mag ik deelnemen aan het verkeer?
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
Toegestaan alcoholpromillage ervaren bestuurder
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in uw bloed als u een ervaren bestuurder bent. U bent een ervaren bestuurder als u meer dan 5 jaar in bezit bent van uw rijbewijs. Heeft u bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,8 promille? Dan kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) u een educatieve maatregel opleggen.
Toegestaan alcoholpromillage beginnend bestuurder
Als u uw rijbewijs haalt, bent u een beginnend bestuurder. Als uw autorijbewijs uw eerste rijbewijs is, bent u 5 jaar beginnend bestuurder. En gelden er strengere regels. Dan mag u niet rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in uw bloed. Heeft u bij een aanhouding een alcoholpromillage van meer dan 0,5 promille? Dan kan het CBR u een educatieve maatregel opleggen.
Controle alcoholgebruik via ademtest of blaastest
Een ademtest of blaastest laat zien of u meer heeft gedronken dan toegestaan. De politie doet deze test bij staandehoudingen of na een ongeval. De uitslag bepaalt of u mee moet naar het politiebureau voor een bloedonderzoek. Met speciale apparatuur meet de politie dan hoeveel alcohol u precies heeft gedronken.
Boete of straf voor rijden onder invloed van alcohol
Het Openbaar Ministerie kan u een boete en/of gevangenisstraf geven als u rijdt onder invloed van alcohol. Daarnaast meldt de politie u bij het CBR voor het opleggen van een bestuursrechtelijke maatregel. Lees meer over boetes en regels rondom alcohol in het verkeer.
Rijbewijs ingevorderd
U raakt uw rijbewijs kwijt bij 2 veroordelingen binnen 5 jaar voor rijden onder invloed van alcohol. Bij de tweede veroordeling moet dan u minimaal een alcoholpromillage van 1,3 promille hebben.
Wie is de BOB
1 op de 5 verkeersslachtoffers is het gevolg van alcohol in het verkeer. Daarom voert de overheid samen met andere partijen de BOB-campagne. Deze campagne richt zich op het voorkomen van rijden onder invloed van alcohol.
Heeft u plannen buiten de deur? Maak dan vooraf de afspraak wie rijdt en dus geen alcohol drinkt. Die persoon is de Bob. De Bob komt dankzij deze duidelijke afspraak minder in de verleiding toch een drankje te nemen.