Vermindering voedselverspilling
Wereldwijd wordt ongeveer 30% van al het voedsel weggegooid. In Nederland is dat ongeveer 25%. Die voedselverspilling heeft grote gevolgen voor het klimaat en de leefomgeving. Daarom wil de Rijksoverheid deze verspilling halveren.
Veel voedsel niet gegeten
Veel goed voedsel wordt niet opgegeten en verdwijnt bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Daarnaast gaat er veel voedsel verloren bij oogsten, opslag, productie en vervoer. Dat kost niet alleen veel geld. Het is ook slecht voor het klimaat, want kostbare grondstoffen als water, grond en energie worden voor niets gebruikt. Door voedselverspilling tegen te gaan, kan de overheid de negatieve gevolgen van voedselproductie op de leefomgeving sterk verminderen.
50% minder voedselverspilling in 2030
De Verenigde Naties (VN) willen wereldwijd de voedselverspilling met 50% verminderen in 2030. Ook de Europese Unie en Nederland hebben afgesproken dat ze de helft minder voedsel willen verspillen. Iedereen, zowel consumenten als bedrijfsleven, moet dat doen, en de overheid helpt daarbij.
Informatie voor consumenten om minder voedsel weg te gooien
De overheid ondersteunt maatregelen en organisaties die consumenten helpen minder eten weg te gooien.
- Het Voedingscentrum geeft tips aan consumenten hoe zij minder voedsel kunnen verspillen. Bijvoorbeeld door eten op de juiste manier te bewaren, en niet meer voedsel te kopen en te koken dan ze nodig hebben.
- De stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft ook tips om thuis minder eten te verspillen.
- Elk jaar in september is de Verspillingsvrije Week voor consumenten en bedrijven, waar iedereen gratis aan mee kan doen.
Ook bedrijven kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Zij kunnen bijvoorbeeld:
- kleinere porties aanbieden;
- betere informatie geven over de houdbaarheid van voedsel.
Geld voor onderzoek
De overheid stelt geld beschikbaar voor:
- onderzoek naar goede maatregelen tegen voedselverspilling;
- het monitoren van hoeveel voedsel in Nederland elk jaar in de afvalbak verdwijnt;
- onderzoek naar hergebruik van niet opgegeten voedsel en voedsel dat overblijft in de voedselindustrie.
Samenwerken met bedrijfsleven en anderen
Onder meer gemeenten, voedselfabrikanten, supermarkten, banken en kennisinstituten hebben zich aangesloten bij de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Die krijgt subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om de voedselverspilling terug te dringen. Bij consumenten, maar ook bij boeren, fabrieken, supermarkten en in de horeca.
Documenten
-
Kamerbrief over duurzaam voedselbeleid
Minister Adema (LNV) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken van een aantal onderwerpen bij het beleid op duurzaam ...
-
Kamerbrief over voedselverspilling in Nederland – nieuwe cijfers voedselverspilling bij huishoudens & keten, onderzoek versnellingsagenda
Minister Adema (LNV) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken van het terugdringen van voedselverspilling in Nederland. ...
-
Kamerbrief over evaluatie voedselagenda 2016-2020 en het voedselbeleid
Minister Staghouwer (LNV) stuurt de Tweede Kamer de evaluatie van de voedselagenda over de periode 2016-2020. Kamerbrief over ...