Veilig rijden op de motor
Motorrijders zijn kwetsbaarder in het verkeer dan bijvoorbeeld automobilisten. Om het aantal slachtoffers te verminderen, stelt de overheid eisen aan het rijden op de motor. Zo moet iedere bestuurder van een motor een motorrijbewijs hebben en een helm dragen.
Motorrijbewijs
Rijden op een motor mag alleen wanneer de bestuurder een motorrijbewijs heeft. Dit heet ook wel het rijbewijs A. Het examen voor het rijbewijs bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel.
Technische eisen motor
Voordat een motor op de openbare weg mag rijden, moet het voertuig voldoen aan technische eisen. Zo mag een motor niet langer zijn dan 4 meter en moet een motor goed werkende remmen hebben. De technische eisen voor de motor staan in de Regeling voertuigen.
APK voor motoren
De Algemene Periodieke Keuring (APK) geldt niet voor de motor. Wel is het verstandig om regelmatig de motor te laten controleren op slijtage of andere mankementen.
Beschermende motorkleding
Op de motor moet u een goedgekeurde helm dragen. Beschermende kleding is niet verplicht, maar wel belangrijk. Kies kleding die speciaal voor motorrijders is ontworpen. Die kleding beschermt u als het onverhoopt toch misgaat.
Tijdens het praktijkexamen voor de motor moet de motorrijder laten zien dat hij zijn motor en de verkeersregels beheerst. Daarnaast gelden er ook kledingeisen tijdens het examen. Zo moet de motorrijder een goedgekeurde helm, oogbescherming, hoge schoenen of laarzen, handschoenen en beschermende kleding dragen.
Tips zichtbaarheid op de motor vergroten
Bij veel ongevallen ziet de automobilist de motorrijder niet. Op de website van het Motorplatform vinden motorrijders handige tips om hun zichtbaarheid in het verkeer te vergroten. Bijvoorbeeld kleding met reflecterend materiaal en een helm in een lichte kleur dragen. In het Motorplatform werkt de Rijksoverheid samen met andere partijen om de veiligheid van motorrijders verder te verbeteren.
Motorvriendelijke vangrail
Een motorvriendelijke vangrail heeft een flexibele onderplaat. Deze plaat sluit de ruimte tussen de onderkant van de rail en de grond. Motorrijders kunnen daardoor niet tegen de poten van de vangrail schuiven. De poten van de vangrail veroorzaken vaak ernstig letsel.
In alle delen van Nederland hebben de gevaarlijkste bochten van autosnelwegen motorvriendelijke vangrails. Ook op de provinciale wegen wordt de motorvriendelijke vangrail aangelegd. Nederland loopt hiermee voorop in de wereld.
De overheid wil het aantal ongevallen onder motorrijders verder verkleinen. Daarom komt er onder meer een aanvullende vrijwillige rijopleiding voor motorrijders. Dit staat in het actieplan Verbetering verkeersveiligheid motorrijders.
Filerijden op de motor
Motorrijders mogen in een file tussen de auto’s doorrijden. Het Motorplatform heeft wel regels opgesteld, de zogenoemde filegedragscode. Deze regels staan beschreven in 'Samenspel in de file'.