Kan ik huurtoeslag krijgen?
Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van de huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en hoe u woont. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen huurtoeslag.
Voorwaarden huurtoeslag
Om huurtoeslag te krijgen, moeten u, uw eventuele toeslagpartner en medebewoners voldoen aan voorwaarden. Wat de voorwaarden voor huurtoeslag zijn, leest u op de site van toeslagen.nl.
Eerst geen recht op huurtoeslag, maar nu wel
Controleer altijd goed of u recht heeft op huurtoeslag. Misschien had u in het verleden nog geen recht op huurtoeslag. Maar de voorwaarden voor huurtoeslag kunnen nu anders zijn. Hierdoor kunt u nu wel recht hebben op huurtoeslag.
Ook uw persoonlijke situatie kan gewijzigd zijn:
- Uw inkomen is lager geworden.
- De samenstelling van uw huishouden is anders. U woont bijvoorbeeld met minder huisgenoten.
Is uw persoonlijke situatie veranderd? Ook dan heeft u mogelijk recht op huurtoeslag.
Wilt u weten of u recht heeft? Maak dan een proefberekening voor toeslagen op toeslagen.nl.
Huurtoeslag aanvragen met Mijn toeslagen
U kunt huurtoeslag online aanvragen met Mijn toeslagen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. De huurtoeslag van 2023 kunt u tot en met 1 september 2024 aanvragen.
U hoeft de toeslag maar 1 keer aan te vragen. Daarna krijgt u de huurtoeslag ieder jaar vanzelf, zolang u aan de voorwaarden voor huurtoeslag voldoet.
Hoogte huurtoeslag
Hoeveel huurtoeslag u krijgt, verschilt. Onder andere de hoogte van uw inkomen en de huurprijs die u betaalt spelen mee in de berekening van de huurtoeslag.
Op de site van toeslagen.nl kunt u een proefberekening maken van de hoogte van uw huurtoeslag.
Plan kabinet: huurtoeslag voor meer mensen
Het kabinet wil dat meer huurders recht hebben op huurtoeslag. En de regels voor huurtoeslag makkelijker maken. Dit gebeurt via 2 nieuwe huurtoeslagwetten. In deze wetten staan onder meer de volgende maatregelen:
De Tweede en Eerste Kamer hebben ingestemd met de wetsvoorstellen ‘Vereenvoudiging van de huurtoeslag’ en ‘Huurtoeslag ter verbetering van de koopkracht en vereenvoudiging van de regeling’.