Nationaal programma radioactief afval
Alle EU-lidstaten zijn verplicht iedere 10 jaar een nationaal programma te maken voor het beheer van radioactief afval en verbruikte splijtstoffen. In dit nationale programma radioactief afval staat hoe een lidstaat nu en in de toekomst hiermee omgaat.
Nieuw Nederlands nationaal programma voor 2026
Het eerste Nederlandse nationale programma radioactief afval (NPRA) is verschenen in 2016. Voor september 2025 dient Nederland een nieuw nationaal programma te hebben gepubliceerd.
Radioactief afval ontstaat bij de productie van kernenergie, bij nucleair onderzoek en bij medische toepassingen. Ook kan het soms vrijkomen uit natuurlijke materialen, zoals bij sommige ertsen. Radioactief afval kan honderden tot soms vele duizenden jaren blijven stralen. Daarom wordt het zorgvuldig opgeslagen.
Beleid voor radioactief afval
Het Nederlandse beleid voor radioactief afval is gebaseerd op vier uitgangspunten:
- Minimalisatie van het ontstaan van radioactief afval;
- Veilig beheer van radioactief afval;
- Geen onredelijke lasten op de schouders van latere generaties ;
- De veroorzakers van radioactief afval dragen de kosten van het beheer ervan.
Opslag radioactief afval
Radioactief afval wordt nu bovengronds opgeslagen bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA). De opslag vindt plaats in speciale gebouwen die minstens 100 jaar bescherming bieden.
Omdat het afval daarna nog steeds radioactief kan zijn, wordt gezocht naar een definitieve oplossing, zoals opslag diep onder de grond. Eerst zou hierover pas in 2100 een besluit worden genomen. Maar omdat het kabinet nieuwe, grotere ambities heeft op het gebied van kernenergie wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dit proces versnellen en ongeveer in 2050 een beslissing nemen. Dit gebeurt stap voor stap en samen met betrokken partijen op participatieve wijze.
Documenten
-
Staatssecretaris Jansen wil eerder besluit over eindberging radioactief afval
Het kabinet gaat in kaart brengen welke stappen moeten worden gezet om een besluit te nemen over de eindberging van radioactief ...
-
Kamerbrief bij adviesrapport besluitvormingsproces langdurig beheer van radioactief afval
Staatssecretaris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) stuurt de Tweede Kamer het adviesrapport 'Nu samen stappen maken - een ...