Sport en gezondheid
Mensen die voldoende sporten en bewegen hebben minder kans op gezondheidsklachten. Daarom stimuleert de Rijksoverheid mensen om meer te sporten en bewegen.
Bewegen onderdeel van gezonde leefstijl
Voldoende bewegen heeft invloed op het gewicht en zorgt verbetert de motoriek. Ook is het goed voor de ontwikkeling van de hersenen en de mentale gezondheid, onder andere omdat bewegen stressregulatie verbetert. Daarnaast gaat beweging chronische ziektes tegen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.
Meer bewegen en minder zitten
De Beweegrichtlijnen geven aan hoeveel iemand moet bewegen voor een goede gezondheid. Zo gelden voor volwassenen deze richtlijnen:
- Minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning. Bijvoorbeeld door te zwemmen, wandelen of fietsen.
- Voorkom veel stilzitten.
Voor (jonge) kinderen gelden andere richtlijnen.
Plannen voor bewustwording en initiatieven rond bewegen
De Rijksoverheid wil mensen motiveren om meer te gaan bewegen met:
- Het actieplan Nederland beweegt, wat moet zorgen voor de juiste randvoorwaarden om overdag meer te bewegen te stimuleren.
- Meer aandacht en bewustwording voor het belang van bewegen.
- Maatschappelijke initiatieven voor bewegen en meer lokale en regionale initiatieven rond bewegen stimuleren.
- Het Gezond en Actief Leven Akkoord, waar bewegen ook een belangrijk onderdeel van is.
Blessures voorkomen
Hoe veiliger mensen sporten, hoe kleiner de kans op sportblessures. Dit vermindert medische kosten. En sporters melden zich dan minder vaak ziek. Sportblessures zijn daarnaast vaak een reden om tijdelijk of definitief te stoppen met sporten. Daarom stimuleert de Rijksoverheid organisaties om voorlichting te geven over veilig sporten. Bijvoorbeeld via websites als Sportzorg.nl. Op de website van VeiligheidNL staat informatie over sportblessures en hoe die te voorkomen. VeiligheidNL is een kenniscentrum en werkt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.