Kan ik alarmnummer 112 ook in het buitenland bellen?
U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.
1 noodnummer binnen Europese Unie
Belt u in het buitenland naar 112? Dan wordt u doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale. Bent u in het grensgebied tussen Nederland, Duitsland en België? Dan kan uw oproep in een ander land terechtkomen dan van waaruit u belt. De medewerker van de centrale meldkamer kan u dan doorverbinden met de Duitse of Belgische alarmcentrale. Dit geldt overigens alleen voor een mobiel toestel met simkaart. Buitenlandse alarmcentrales hebben zogeheten simloze oproepen geblokkeerd.
Medewerkers alarmcentrale spreken Engels
In de meeste landen van de EU kunt u Engels spreken met de plaatselijke alarmcentrale. Vaak kunt u ook Frans of Duits spreken. Net als in Nederland is dit alarmnummer gratis en te bereiken vanaf vaste en mobiele telefoons.
Alleen 112 bellen wanneer elke seconde telt
U mag het internationale alarmnummer 112 alleen bellen wanneer elke seconde telt. Bijvoorbeeld:
- bij een brand;
- als u getuige bent van een ongeval met gewonden;
- als u getuige bent van een misdrijf.
Andere noodnummers in het buitenland
Ook in het buitenland zijn er, naast het alarmnummer 112, nationale noodnummers voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Kijk voordat u vertrekt welke noodnummers er gelden in het land dat u bezoekt. Meestal vindt u deze noodnummers op de website van de overheid van het land. Sla deze nummers op in uw mobiele telefoon.