Overheid verplaatst hoogspanningslijnen

Gemeenten en provincies kunnen hoogspanningslijnen die door bewoond gebied lopen onder de grond laten brengen. Of laten verplaatsen. Dat gebeurt in samenwerking met netbeheerders.

Hoogspanningslijnen in woongebied zorgen voor overlast

In Nederland staan sommige hoogspanningslijnen in druk bewoond gebied, zoals in woonwijken. Ondanks dat mensen veilig kunnen wonen in de omgeving van hoogspanningslijnen, hebben sommige bewoners last van deze lijnen. Bijvoorbeeld omdat ze het uitzicht bepalen. Ook maken ze zich zorgen over de elektromagnetische velden rondom hoogspanningslijnen

Verplaatsen van hoogspanningslijnen

Gemeenten en provincies kunnen netbeheerders opdracht geven om hoogspanningslijnen te verplaatsen. Bijvoorbeeld door ze onder de grond te brengen (te verkabelen). 

Niet alle hoogspanningslijnen in de buurt van woningen zijn geschikt om onder de grond te plaatsen. Het kan alleen bij lijnen van 50, 110 en 150 kilovolt (kV). Bij hoogspanningslijnen met een hoger voltage zoals 220 kV en 380 kV kan het niet. Die geven namelijk te veel warmte af, die ze onder de grond niet kwijt kunnen.

Ook is er niet altijd genoeg plek in de grond. Omdat er al veel andere kabels of leidingen liggen. Of de lijnen lopen door een beschermd natuurgebied.

Rijksoverheid heeft hoogspanningslijnen aangewezen die geschikt zijn voor verplaatsing

Om gemeenten en provincies te helpen, heeft de Rijksoverheid (delen van) hoogspanningslijnen aangewezen die onder de grond kunnen of verplaatst kunnen worden. Zo’n gebied heet ook wel een hoogspanningstracé.

Niet alle hoogspanningslijnen die de Rijkoverheid heeft aangewezen, zullen onder de grond gebracht of verplaatst worden. Gemeenten en provincies beslissen hier zelfstandig over. Ook kunnen zij de netbeheerder vragen te onderzoeken of het verplaatsen haalbaar is. Er moet bijvoorbeeld wel genoeg personeel en geld voor zijn.

Meer informatie over het ondergronds brengen van hoogspanningslijnen staat op de website van TenneT.

Gemeenten met aangewezen hoogspanningstracé

Financiering verplaatsen hoogspanningslijnen

Gemeenten en provincies betalen een deel van de kosten voor het verplaatsen van hoogspanningslijnen. Hoeveel zij van deze kosten betalen, hangt af van het aantal inwoners van de gemeente:

  • 20% voor gemeenten met meer dan 30.000 inwoners.
  • 15% voor gemeenten met maximaal 30.000 inwoners.

De netbeheerder berekent de resterende kosten voor het verplaatsen door in de elektriciteitstarieven. Deze tarieven betaalt iedereen die een aansluiting heeft op het elektriciteitsnet.