Wanneer kan ik meedenken of mijn mening geven bij milieueffectrapportage?
U kunt op verschillende momenten meedenken of uw mening geven bij milieueffectrapportage. Zowel bij de start als wanneer het rapport klaar is, kunt u uw mening geven. Meedenken over oplossingen en ideeën kan aan het begin.
Onderzoek naar milieugevolgen van een plan of project
Milieueffectrapportage onderzoekt de milieugevolgen van een plan of project. En de alternatieven. Bijvoorbeeld bij de aanleg van een weg of de bouw van een fabriek. Of het Nationaal programma radioactief afval.
Bij veel plannen en projecten is het van belang wat de gevolgen ervan zijn voor het milieu. Milieueffectrapportage helpt de overheid om een goed besluit te nemen over het plan of project. De uitkomsten van milieueffectrapportage komen in een milieueffectrapport (MER).
Meedenken en mening geven aan het begin en einde van het rapport
Bij het maken van een milieueffectrapport wordt er vaak een plan van aanpak gemaakt. Burgers en organisaties kunnen in die fase meedenken en met ideeën en oplossingen komen. Of laten weten welke milieueffecten zij graag willen laten onderzoeken.
Als het milieueffectrapport klaar is, kunt u dit 6 weken inkijken. En als u dat wilt uw mening erover geven. Na die 6 weken wordt het plan of project vastgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met de gegeven meningen.
Het kan zijn dat het rapport door die meningen nog wordt aangevuld of dat het besluit wordt aangepast.
Meepraten over buitenlandse milieueffecten
Heeft een buitenlands plan of project milieueffecten op Nederland? Dan kunnen Nederlandse burgers en organisaties daarover hun mening geven. Bijvoorbeeld bij Vlaamse en Duitse plannen of projecten. En andere landen kunnen meepraten over Nederlandse plannen of projecten als deze voor hen milieueffecten hebben.