Hoe en wanneer kan ik in beroep gaan tegen een bestemmingsplan?

Een bestemmingsplan bepaalt wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren. In een bestemmingsplan staat of en hoe er gebouwd mag worden. Er is een vaste gang van zaken voor de totstandkoming van bestemmingsplannen. U kunt daar op verschillende manieren invloed op uitoefenen. Bent u het niet eens met een bestemmingsplan? Dan kunt u in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Aankondiging bestemmingsplan

De gemeente kondigt de voorbereiding van een bestemmingsplan altijd eerst aan. Dat kan in een bewonersbrief, een huis-aan-huisblad of op de website van de gemeente.

Ontwerpplan: uw mening geven

Na de aankondiging stelt de gemeente een ontwerpbestemmingsplan op. U kunt dit ontwerpplan 6 weken bekijken. Bijvoorbeeld op het gemeentehuis, de website van de gemeente of via het Omgevingsloket

Tijdens deze periode kunt u uw mening geven over het ontwerpplan. Dit heet: uw zienswijze kenbaar maken.

Vaststellen en bekendmaken bestemmingsplan

Na afloop van de periode van 6 weken stelt de gemeenteraad het (definitieve) bestemmingsplan vast. Dit gebeurt normaal gesproken binnen 12 weken. Daarna maakt de gemeenteraad het besluit bekend.

In beroep gaan

Bent u het niet eens met het besluit van de gemeenteraad? Dan kunt u in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De periode waarin dit kan, is altijd 6 weken. Deze periode start nadat de gemeente bekendmaakt dat het bestemmingsplan is vastgesteld.

Voorlopige voorziening aanvragen

U kunt ook een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechter. Bijvoorbeeld als u wilt tegenhouden dat er al wordt gebouwd terwijl uw beroep nog in behandeling is. Dit kunt u op hetzelfde moment doen als het in beroep gaan, maar ook daarna.

Wilt u tegenhouden dat er al wordt gebouwd? Dan kunt u, als u beroep heeft ingesteld, ook een 'verzoek om een voorlopige voorziening' indienen. Wordt uw verzoek toegekend? Dan schort de inwerkingtreding van het besluit op tot een beslissing is genomen over het beroep.

Griffiegeld

Als u bij de rechter tegen een besluit in beroep gaat, betaalt u griffiegeld. Dat betaalt u ook als u een verzoek indient voor een voorlopige voorziening. U krijgt het griffiegeld terug als u een zaak wint.

Meer informatie bestemmingsplan

Wilt u meer weten over het in beroep gaan tegen een bestemmingsplan? Neem dan contact op met uw gemeente.

Ondernemers die meer willen weten over een bestemmingsplan voor bedrijven vinden informatie op het Ondernemersplein.