Kan ik hulp krijgen als ik wil stoppen met roken?
Als u wilt stoppen met roken, dan kunt u daarbij ondersteuning krijgen. Voor vragen over stoppen met roken, bel met de gratis Stoplijn: 0800-1995. Een ander voorbeeld is de website ikstopnu.nl. Daar vindt u praktische tips, informatie en advies om te stoppen met roken en gestopt te blijven. Daarnaast zijn er nog andere initiatieven die het makkelijker maken om met roken te stoppen.
Puurvoorprofs.nl
Speciaal voor mensen die in de zorg werken en professionals is de website puurvoorprofs.nl ontwikkeld. Op de website vindt u een campagnetoolkit en algemene informatie over de campagne (deze toolkit wordt tijdens de campagne verder aangevuld). Ook kunt u er als professional terecht voor andere informatie over (stoppen met) roken. En u kunt er materialen en handvatten vinden om het gesprek aan te gaan met rokers.
Stoptober
Stoptober daagt u uit om 28 dagen niet te roken. Tijdens deze 28 dagen biedt Stoptober hulp en ondersteuning. Onder andere met een app en tips via Facebook, X en e-mail. Tijdens Stoptober heeft u steun aan andere mensen die ook proberen te stoppen. Daardoor slagen veel mensen erin te stoppen.
Stopmethoden
Er zijn verschillende (bewezen) manieren om te stoppen met roken:
- persoonlijke begeleiding;
- groepstraining;
- telefonische coaching;
- nicotinevervangers;
- medicijnen op recept.
Sommige mensen gebruiken boeken, brochures of apps om te stoppen met roken. Ook zijn er nog allerlei andere methoden, zoals acupunctuur, lasertherapie en hypnotherapie. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze andere methoden werken. Soms vergoeden zorgverzekeraars deze behandelingen als u aanvullend bent verzekerd. Vraag bij uw zorgverzekeraar na of u zo’n behandeling vergoed krijgt.
Stoppen met roken via uw zorgverzekering
De basisverzekering vergoedt hulp bij stoppen met roken (jaarlijks 1 programma). Het gaat om methoden die werken, zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. De vergoeding is 100%: u hoeft geen eigen risico te betalen. Er zijn wel voorwaarden. Zo moet u een behandeling krijgen bij iemand die is aangesloten bij uw zorgverzekeraar. Bekijk de vergoedingen van uw zorgverzekering voor hulp bij stoppen met roken.
Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met begeleiding. Neem daarom eerst contact op met bijvoorbeeld uw huisarts of een geregistreerde coach, als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding.
Hulp van de werkgever
Werkgevers bieden hun medewerkers soms ook programma’s aan om te stoppen met roken. Vraag uw werkgever naar de mogelijkheden.