Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?
U bepaalt zelf of u een rechtsbijstandverzekering nodig heeft. Met een rechtsbijstandverzekering ontvangt u juridische ondersteuning als u een geschil heeft. En voorkomt u dat u zelf juridische hulp moet inschakelen en betalen.
Een rechtsbijstandsverzekering inschakelen
Heeft u een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan kunt u de verzekeraar bij een geschil om juridisch advies en ondersteuning vragen. Bijvoorbeeld op het gebied van werk, uitkeringen, verkeersongevallen en de aankoop van producten en diensten. De verzekering biedt u juridische ondersteuning. En vergoedt bepaalde bijkomende kosten, zoals griffierechten en kosten voor experts. Er geldt een maximum aan de vergoeding van de kosten.
Soms verlenen de juristen en advocaten van de verzekeraar zelf de rechtsbijstand. Biedt een verzekeraar ook andere verzekeringen aan? Dan laat de verzekeraar de rechtsbijstand geven door een onafhankelijke organisatie die daarin gespecialiseerd is. Uw rechtsbijstandsverzekeraar of deze uitvoerder kan u:
- juridisch advies geven;
- namens u onderhandelen of bemiddelen;
- namens u brieven sturen en andere stukken opstellen;
- mediation voor u regelen;
- meegaan naar een rechtszaak.
Kosten en voorwaarden rechtsbijstandverzekering
Hoeveel u betaalt voor een rechtsbijstandsverzekering hangt af van de verzekeringsmaatschappij en de verzekering die u kiest. In de verzekeringspolis staan de voorwaarden die gelden voor de rechtsbijstandverzekering. Bijvoorbeeld alle situaties waarvoor u wel en niet verzekerd bent. U bent nooit verzekerd voor:
- een bestaand juridisch geschil;
- een geschil dat u had kunnen zien aankomen.
Een rechtsbijstandverzekering vinden
Er zijn verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen. Op internet vindt u informatie over de verzekeringen. En kunt u de verzekeraars vergelijken. Rechtsbijstandsverzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars moeten voldoen aan de Kwaliteitscode Rechtsbijstand.
Klacht over rechtsbijstandsverzekeraar
Heeft u een klacht over een rechtsbijstandsverzekeraar? Dan dient u uw klacht in via de klachtenprocedure van de verzekeraar.
Bent u niet tevreden over hoe de verzekeraar uw klacht heeft behandeld? Dan kunt u een klacht indienen bij Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening). Uw verzekeraar moet wel bij Kifid zijn aangesloten.
Voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars geldt ook tuchtrecht. Dit wordt, uitgevoerd door de Tuchtraad Verzekeraars.
U kunt ook een gerechtelijke procedure starten.