Hoe kunnen slachtoffers en daders of verdachten met elkaar in gesprek?

Na een strafbaar feit is een gesprek tussen slachtoffer of een nabestaande en verdachte of dader soms mogelijk. Een begeleider kan hierbij helpen. Bijvoorbeeld om excuses aan te bieden. Of afspraken te maken voor de toekomst. Dit kan via herstelbemiddeling of via mediation in een strafzaak.

Herstelrecht voor slachtoffer en verdachte of dader

Slachtoffers of nabestaanden en verdachten of daders kunnen praten over de gevolgen van een strafbaar feit. Dit kan slachtoffers, maar ook verdachten of daders helpen om de gebeurtenis te verwerken. Een begeleider helpt bij het gesprek. Dit heet herstelrecht. Dit kan bijvoorbeeld na:

  • een aanrijding;
  • diefstal;
  • mishandeling;
  • misbruik.

Gesprek met hulp van een onpartijdige begeleider

Een gesprek tussen slachtoffer en verdachte of dader is altijd vrijwillig en gratis. Dit kan via herstelbemiddeling of via mediation in een strafzaak.  Een bemiddelaar of mediator helpt dan om bijvoorbeeld:

  • excuses aan te bieden;
  • afspraken te maken voor de toekomst. Bijvoorbeeld over een schadevergoeding;
  • vragen te stellen;
  • te vertellen over de gevolgen. 

Herstelbemiddeling is op elk moment mogelijk

Herstelbemiddeling kan kort na de gebeurtenis, maar ook jaren later. Een bemiddelaar helpt bij het contact tussen slachtoffers en daders. Dit gaat meestal via een gesprek. Maar het kan ook met een brief. Of de bemiddelaar kan een bericht overbrengen.

Mediation in strafzaken

Mediation in strafzaken kan alleen als een officier van justitie of rechter over de strafzaak moet beslissen. Een mediator begeleidt een gesprek tussen verdachte en slachtoffer. Mediation komt nooit in plaats van de strafzaak. De officier van justitie of rechter kan rekening houden met een positieve uitkomst.

Aanmelden voor herstelbemiddeling

U kunt zich aanmelden voor herstelbemiddeling. Uw maatschappelijk werker, arts of advocaat kan u hier ook mee helpen.

Mediation in strafzaak

Mediation in strafzaken kan alleen als een officier van justitie of rechter over de strafzaak moet beslissen. Een mediator begeleidt het gesprek tussen verdachte en slachtoffer.

Mediation komt nooit in plaats van de strafzaak. De officier van justitie of rechter wacht op de uitkomst van de mediation. De officier kan de uitkomst meewegen in het besluit over de strafzaak. Als de mediation niet lukt, heeft dit geen gevolgen voor de strafzaak.

Mediation in een strafzaak aanvragen

Uzelf of uw advocaat kan mediation in een strafzaak aanvragen bij het mediationbureau van de rechtbank. Bijvoorbeeld als de officier van justitie van het Openbaar Ministerie of de rechter dit voorstelt. Een rechter of officier van justitie beslist op het verzoek.