Prinsjesdag: sterkere krijgsmacht nodig voor afschrikking en verdediging

Het defensiebudget stijgt volgend jaar naar zo’n € 22 miljard, met doorgroei naar € 24 miljard. Dat is nodig om de krijgsmacht verder te versterken. Die moet in staat zijn met NAVO-partners het Nederlands grondgebied en dat van haar bondgenoten te beschermen. Deze zogenoemde eerste hoofdtaak van Defensie heeft nu de hoogste prioriteit.

Minister Ruben Brekelmans: “Nederland moet actief bijdragen aan het afschrikken van tegenstanders om een gewapend conflict in Europa te voorkomen. Dat betekent dat de krijgsmacht permanent gereed moet zijn om de nieuwe dreigingen het hoofd te bieden. Daarvoor zijn meer militairen, meer materieel en meer trainingen nodig.”

Met het extra budget van circa € 1.5 miljard dat de komende jaren wordt vrijgemaakt versterkt Defensie de gereedheid en gevechtskracht van de krijgsmacht. De plannen hiervoor zijn opgenomen in de Defensienota 2024. De organisatie investeert onder meer in nieuwe en extra wapensystemen en gevechtsondersteuning. De voorraden munitie worden verder aangevuld. Oud materieel wordt niet alleen vervangen, maar ook gemoderniseerd.

Dit alles vraagt om meer en intensievere samenwerking met de Nederlandse industrie. Het kabinet zet zich in om de productie van de Nederlandse en Europese defensie-industrie snel op te schalen. De aankopen sluiten aan op de hogere eisen die de NAVO stelt. Defensie streeft bovendien naar meer standaardisatie binnen de NAVO en de EU.

Innovatie, vastgoed en duurzaamheid

Daarnaast zet de organisatie onder meer in op innovatie, vastgoed en duurzaamheid. Voor de vernieuwing van materieel ligt de focus op ‘intelligente systemen’ zoals drones,
sensoren, slimme materialen, ruimtevaart en quantumtechnologie. Defensie start hiervoor volgend jaar verschillende projecten, samen met andere partijen.

De krijgsmacht heeft meer ruimte nodig om eenheden op te leiden en te trainen. Daartoe
concentreert en vernieuwt Defensie haar vastgoed. Tegelijkertijd moet de organisatie voor de bestaande kazernes ook voldoen aan wet- en regelgeving als het gaat om
verduurzaming. De noodzakelijke inhaalslag is inmiddels gestart. Defensie realiseert zich
wat de impact hiervan is op de omgeving. Overleg met de regio maakt onderdeel uit van
de verschillende projecten.

Staatssecretaris Gijs Tuinman: "Het defensiepersoneel vormt de ruggengraat van de organisatie. Er gaat daarom de komende jaren structureel € 260 miljoen extra naar personeel. Defensie wil werk maken van een schaalbare krijgsmacht. Die moet in aantallen mensen meebewegen met de dreiging. Dat betekent onder meer dat de organisatie meer reservisten gaat werven.”

Mensen

Daarnaast wordt het vrijwillige Dienjaar uitgebreid. Dit jaar nemen er 500 tot 600 jongeren aan deel. In 2025 groeit het aantal richting de 1.000. De organisatie bereidt een verdere opschaling voor.

Bijna driekwart van de 1e lichting dienjaarmilitairen beviel het bij Defensie zo goed dat die ervoor koos te blijven. In totaal gaat het om 102 nieuwe defensiemedewerkers.

Defensie verbetert volgend jaar de voorzieningen en uitkeringen voor veteranen en dienstslachtoffers met bijvoorbeeld Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Een voorbeeld is de samenwerkingsovereenkomst tussen het Nederlands Veteraneninstituut en twee assistentiehondenscholen.