Persoonsgebonden budget voor regelen zorg
Met een persoonsgebonden budget (pgb) kan iemand zelf zorg of ondersteuning regelen. Met het pgb wil de Rijksoverheid eigen regie en keuzevrijheid mogelijk maken in de zorg.
Zorg zelf inkopen met pgb
Het pgb is een bedrag waarmee iemand zelf zorg of ondersteuning regelt. Mensen met een pgb bepalen zelf waar, wanneer en van wie zij de zorg krijgen. Dit is anders dan wanneer de gemeente of een zorgkantoor de zorg inkoopt en regelt: dat heet zorg in natura.
Lees meer over de verschillen tussen een pgb en zorg in natura.
Pgb voor mensen die zorg zelf willen en kunnen regelen
Een persoon die zorg en ondersteuning nodig heeft, kan mogelijk een pgb krijgen. Die persoon moet dan wel eerst bepalen welke zorg en ondersteuning die nodig heeft. Een cliëntondersteuner kan helpen om de juiste zorg te regelen.
De persoon die een pgb krijgt, heet een budgethouder. Een budgethouder moet zelf een pgb kunnen beheren of dit kunnen leren. Een vertegenwoordiger, bijvoorbeeld een familielid, kan dat ook voor de budgethouder doen. Lees wat iemand moet kunnen en doen om een pgb te beheren.
Soorten zorg met pgb zijn vastgelegd in 4 wetten
Het pgb is vastgelegd in 4 wetten. Onder welke wet iemand met een pgb valt, hangt af van het soort zorg dat nodig is:
De Jeugdwet
Deze wet regelt bijna alle zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Voorbeelden van pgb-zorg vanuit de Jeugdwet zijn begeleiding, dagbesteding en logeeropvang.
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De Wmo regelt dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Ook regelt de wet dat volwassenen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving.
Voorbeelden van pgb-zorg vanuit de Wmo zijn begeleiding in het dagelijks leven en huishoudelijke hulp.
Zorgverzekeringswet (Zvw)
Het Zvw-pgb is er voor kinderen en volwassenen die langer dan een jaar verpleging of verzorging nodig hebben. Ook is het Zvw-pgb voor palliatieve terminale zorg. Palliatieve terminale zorg is zorg voor mensen die niet meer beter worden en in de laatste fase van hun leven zijn.
Wet langdurige zorg (Wlz)
De Wlz is er voor mensen met een chronische ziekte of beperking die blijvend toezicht of zorg nodig hebben. Met een Wlz-pgb kunnen zij langdurige, intensieve zorg inkopen. Voorbeelden van Wlz-zorg zijn: persoonlijke verzorging, verpleging en dagbesteding.
Verbeteringen pgb
De Rijksoverheid werkt samen met andere organisaties om het pgb te verbeteren. Bijvoorbeeld met Per Saldo (landelijke vereniging van mensen met een pgb), de Sociale Verzekeringsbank (SVB), en de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ). En met gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars.
Zij hebben de volgende veranderingen al doorgevoerd:
Plannen voor een makkelijker pgb
De regels rond het pgb zijn voor veel mensen moeilijk:
- Budgethouders weten bijvoorbeeld niet altijd hoe zij de juiste zorg en ondersteuning kunnen regelen. En waar zij hulp kunnen krijgen daarbij.
- Ook is een budgethouder werkgever of opdrachtgever van een zorgverlener. Daar komen veel rechten en plichten bij kijken. Dat kan voor lastige keuzes zorgen.
Het kabinet onderzoekt hoe het regelen van het pgb voor budgethouders makkelijker kan.
Documenten
-
Kamerbrief over stand van zaken pgb
Staatssecretaris Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken om te komen tot ...
-
Kamerbrief over wooninitiatieven en pgb
Minister Helder (VWS) informeert de Tweede Kamer over pgb-gefinancierde wooninitiatieven in de Wet langdurige zorg (Wlz). ...
-
Kamerbrief over Stand van zaken pgb
Kamerbrief over Stand van zaken pgb