Zzp'er in de zorg: wat je weten moet bij een pgb
Marit den Ronden is zelfstandige thuisbegeleider in de gehandicaptenzorg. Zij is zzp'er op basis van het pgb. Marit vertelt in de video dat zowel zijzelf als zzp'er, als de ouder, volledig flexibel kunnen zijn. Zij vertelt wat ze allemaal moet regelen als zzp'er op basis van het pgb, bijvoorbeeld voor haar administratie en haar auto. Ook zegt dat de keuze om zzp'er te worden een bewuste keuze moet zijn.
Ik ben Marit den Ronden, 29 jaar en zelfstandige thuisbegeleider in de gehandicaptenzorg. Wat ik mooi vind aan zzp'er zijn op basis van het PGB, is dat zowel ikzelf als zzp, als de ouder, volledig flexibel kunnen zijn.
Als een ouder bijvoorbeeld vraagt aan mij: Joh, we hebben iets gepland staan of we zouden graag even uit eten gaan. Kan je langer blijven om hem even op bed te leggen? Dat is voor ouders vaak wel van meerwaarde, omdat dat de momenten zijn, waarop ouders op kunnen laden om de volgende dag verder te gaan.
Hop, hop, gas d’r op!
Bij een intake voel ik vaak al ‘is er een klik?’. Het is niet alleen het kind met een beperking, die staat op één, maar eigenlijk is de rest van het gezin net zo belangrijk. Dus je maakt verdriet en vreugde, eigenlijk alles, mee. Daardoor is het als ZZPer wel intenser, omdat je intenser in het gezin en in de familie meeleeft.
Wat zit ie te doen? Zit ie te schooien?
Om die administratie in het begin bij te houden is eigenlijk een zoektocht voor jezelf. Je moet aan je urencriterium voldoen per jaar, die moet je bijhouden. Dat moet je kunnen aantonen. Kwartaalverslag, een bepaald overzicht van het zorgplan, kosten die maakt als bedrijf zijnde, die moet je registreren, contacten met de gemeentes, de wijkteams, die moet je onderhouden, indien het nodig is bij een aanvraag.
Ouders, die hebben de intake goed doorlopen. Ikzelf kan daar acht uur van bieden.
Ik weet niet wat jullie als gemeente daarin willen, qua invulling ervan of de verplicht gestelde doelen, die jullie willen zien.
Nou, zijn het er twee. Ga je ermee bellen?
Wat ik moet regelen voor de gemeente is voornamelijk dat het dossier, dat ik heb voor het kind, kloppend is. Ouders moeten uiteindelijk zelf het budget aanvragen om uiteindelijk mij uit te kunnen betalen.
Nee, joh! Is het lekker?
Ik heb een AOV verzekering, bedrijfsaansprakelijkheid- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Autoverzekering is wel een speciale, omdat je rijdt uiteindelijk met een kind van een ander. Dus dat moet allemaal wel geregeld zijn. Dat is wel belangrijk.
De onzekerheid van ZZPer zijn zit er voornamelijk in dat je op het moment dat er een cliënt wegvalt door overlijden of het opzeggen, dat je financieel wel gedekt moet zijn om deze periode te kunnen overbruggen.
Zelf heb ik altijd een potje op de bankrekening staan. Dat op het moment dat het gebeurt, onverwacht, dat ik niet gelijk in de stress hoef te schieten.
Wat je goed moet bedenken is waarom word ik ZZPer, wat is je idee erachter? Daarvoor moet je wel bij jezelf blijven. En als je niet bij jezelf blijft, dan maak je ook geen goede keuzes. Dus die keuze om ZZPer te worden, die moet je heel bewust maken, want het is niet zo maar iets wat je doet.