Hoe word ik leraar in het basisonderwijs?

U heeft een afgeronde hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo) nodig om als leraar in het gehele basisonderwijs te mogen werken. 

Binnen de opleiding zijn specialisaties mogelijk, bijvoorbeeld naar leeftijdscategorie (jonge kind of oudere kind). De pabo-opleiding kunt u na een vwo-opleiding ook combineren met een universitaire opleiding onderwijskunde of pedagogiek.

Hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo)

De voltijdopleiding aan de pabo duurt 4 jaar. Tijdens het 3e jaar gaat u zich specialiseren. U kunt kiezen voor jonge kinderen van 4 tot 8 jaar. Of voor de leeftijdsgroep van 8 tot 12 jaar. In het laatste jaar volgt u nog een langere stage.

U kunt de pabo ook in deeltijd volgen. U combineert de studie dan met leren in de onderwijspraktijk.

Op de website van het Onderwijsloket staat een overzicht van hogescholen die een pabo aanbieden.

Universitaire lerarenopleiding

De academische lerarenopleiding primair onderwijs (alpo) duurt 4 jaar. Deze studie is een combinatie van de universitaire studie onderwijskunde  of pedagogiek en het hbo-programma van de pabo. Voor deze lerarenopleiding heeft u een vwo-diploma of een propedeuse van de pabo nodig.

U kunt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs volgen. Deze voltijdopleiding duurt 3 jaar, waarna u bevoegd bent om les te geven in het basisonderwijs.

Korte lerarenopleiding als zij-instromer

U kunt als zij-instromer de lerarenopleiding doen. Voorwaarde is dat uit het geschiktheidsonderzoek blijkt dat u deze opleiding in maximaal 2 jaar kunt afronden. Ook heeft u een afgeronde hbo-opleiding of een universitaire opleiding nodig. Of een hieraan gelijkwaardig diploma.

Heeft u een vwo-diploma? Dan kunt u bij een flink aantal pabo's in aanmerking komen voor een verkorte lerarenopleiding van 3 jaar. Dit kunt u bespreken met de hogeschool waar u de pabo wilt gaan volgen.

Meer informatie vindt u op de pagina Hoe kan ik als zij-instromer lesgeven in het onderwijs?

Beloning

Mensen onderschatten de salarissen van leraren. Leraren verdienen beter dan veel mensen denken, blijkt uit onderzoek. Bekijk hoeveel een leraar in het basisonderwijs verdient.

Subsidie

Mogelijk komt u in aanmerking voor subsidie als u een lerarenopleiding gaat volgen. Op de website duo.nl kunt u door antwoord te geven op enkele simpele vragen achterhalen of u in aanmerking komt voor een regeling.

Vragen over leraar worden

U kunt vragen stellen over leraar worden via X (@MinOCW) of via Facebook (www.facebook.com/ministerieocw). 

Meer informatie over werken in het onderwijs of persoonlijk advies? Neem contact op met het Onderwijsloket.