De Omgevingswet voor inwoners
De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen. Deze nieuwe wet voegt oude wetten samen en bevat regels voor wat er buiten te zien, ruiken en horen is. Een vergunning aanvragen voor een nieuw plan of idee kan in het nieuwe digitale Omgevingsloket. Bijvoorbeeld een nieuwe garage bouwen. Of een dakraam vervangen.
Vergunningen aanvragen en besluitvorming
De nieuwe wet zorgt ervoor dat:
- er 1 loket is waar inwoners een vergunning aan kunnen vragen. De naam van dit loket is het Omgevingsloket. In dit loket staan alle regels en plannen van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk.
- de overheid sneller beslist over vergunningaanvragen voor een plan. Bij korte procedures kan er een beslissing binnen 8 weken komen. Soms duurt dat langer en komt er een verlenging.
- gemeenten 1 omgevingsplan maken voor hun gebied. De verschillende bestemmingsplannen gaan op in het omgevingsplan.
Overheden moeten omwonenden en bedrijven betrekken bij plannen (participatie)
Overheden zoals gemeenten en waterschappen moeten bij plannen voor de omgeving omwonenden, bedrijven en organisaties betrekken. Bijvoorbeeld als zij een omgevingsvisie of waterschapsverordening maken. In de Omgevingswet staan hierover regels voor overheden. Bijvoorbeeld dat in de definitieve plannen moet staan welke omwonenden, bedrijven en organisaties om hulp of advies zijn gevraagd. En wat het resultaat daarvan is.
Participatie vaak niet verplicht voor niet-overheden
Wie een plan of idee heeft, is niet verplicht om anderen hierbij te betrekken (participatie). Het mag wel. Maar de gemeenteraad kan besluiten dat bij bepaalde plannen participatie wel verplicht is.
Evaluatie Omgevingswet in 2024
Een onafhankelijke commissie gaat vanaf 2024 de Omgevingswet evalueren. De evaluatie moet duidelijk maken hoe de Omgevingswet in de praktijk uitpakt. En of de wet zijn doel bereikt. De evaluatie duurt 5 jaar.