Hoe zijn de slachtoffers van vlucht MH17 herdacht?
De slachtoffers van vlucht MH17 zijn op verschillende momenten en manieren herdacht.
Tijdlijn herdenking slachtoffers vlucht MH17 sinds 2014
-
Momenten wanneer de slachtoffers zijn herdacht
-
Op 17 juli 2024 was het 10 jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen werden de namen van de 298 slachtoffers voorgelezen. Minister-president Dick Schoof, aanwezig namens het kabinet, hield een toespraak. Tevens werden er 2 minuten stilte gehouden.
-
17 juli 2023Besloten herdenkingsbijeenkomst
-
17 juli 2022Besloten herdenkingsbijeenkomst
-
17 juli 2021Besloten herdenkingsbijeenkomst
-
17 juli 2020Besloten herdenkingsbijeenkomst
-
Op 17 juli 2019 was het 5 jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald. Tijdens een besloten herdenkingsbijeenkomst bij het nationaal monument in Vijfhuizen werden de namen van de 298 slachtoffers voorgelezen. Minister-president Mark Rutte, aanwezig namens het kabinet, hield een toespraak. Rond het tijdstip van de ramp werd een minuut stilte gehouden.
-
17 juli 2018Besloten herdenkingsbijeenkomst
-
Op 17 juli 2017 was er een besloten herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van vlucht MH17. Op deze dag is het Nationaal Monument MH17 voor de slachtoffers onthuld. Het monument heeft de vorm van een groen lint van bomen. Voor elk slachtoffer van vlucht MH17 is een boom geplant. Het gedenkteken staat midden in het herinneringsbos.
-
Op 17 juli 2016 was er een besloten herdenkingsbijenkomst. De Stichting Vliegramp MH17 heeft ook het plan om een monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers op te richten. Dit doet de stichting in overleg met de nabestaanden. Het streven is om dit op 17 juli 2017 in gebruik te nemen.
-
Een jaar na de vliegramp was er op 17 juli 2015 was er een besloten herdenkingsbijeenkomst. Deze herdenking was voor familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers. De Stichting Vliegramp MH17 organiseerde de herdenking. Ruim 1.300 nabestaanden uit binnen- en buitenland woonden de herdenking bij. De nabestaanden hadden het programma zelf samengesteld. Tijdens de plechtigheid werden de namen van alle slachtoffers opgelezen.
Namens de regering sprak de minister-president de nabestaanden toe. Ook was er een aantal bewindspersonen aanwezig, op uitnodiging van de Stichting Vliegramp MH17. Ter gelegenheid van de herdenking voerden alle hoofdgebouwen van de Rijksoverheid op 17 juli de Nederlandse vlag halfstok.
-
Voor de nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 was er op maandag 10 november 2014 een nationale herdenkingsceremonie in de RAI in Amsterdam. De dienst had als thema geborgenheid en verbinding. Ruim 1.600 nabestaanden woonden de officiële ceremonie bij. Onder hen waren tientallen nabestaanden uit het buitenland.
-
23 juli 2014 was een dag van nationale rouw. De minister-president gaf hiervoor een bijzondere vlaginstructie uit. Gemeenten, provincies en Nederlandse ambassades was gevraagd om op deze dag te handelen volgens deze vlaginstructie. Alle gebouwen van de Rijksoverheid hadden de Nederlandse vlag halfstok hangen. Verder werden op verschillende momenten van deze dag klokken geluid. Dit gold vooral tijdens de 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen met slachtoffers, om 16.00 uur.
-