Wat verklaar ik als ik de Verklaring van verbondenheid uitspreek?
Iedereen die Nederlander wil worden moet bij de naturalisatieceremonie de Verklaring van verbondenheid afleggen. U belooft hiermee de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren, en de plichten te vervullen.
Iedereen vanaf 16 jaar die Nederlander wil worden, moet de Verklaring van verbondenheid afleggen.
Er zijn 2 versies van de verklaring: 1 versie voor gelovigen en 1 voor niet-gelovigen. U mag zelf kiezen welke verklaring u aflegt.
Ik zweer dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer en zweer de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen.
Zo waarlijk helpe mij God almachtig.
Of:
Ik verklaar dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer en beloof de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen.
Dat verklaar en beloof ik.
Vragen en antwoorden
Als u de verklaring van verbondenheid aflegt, zegt u dat u weet dat de wetten van het Koninkrijk der Nederlanden (dus Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten) ook voor u gelden.
Dat betekent niet dat u alle wetten moet kennen. Maar wel dat u ze accepteert en respecteert.
De grondwettelijke orde is het geheel van wetten en regels van het Koninkrijk. Hierin staan onder meer:
de grondrechten van alle burgers, zoals actief en passief stemrecht
de samenstelling, taken en bevoegdheden van de regering en de volksvertegenwoordiging
de afspraken met andere landen, zoals verdragen over de mensenrechten.
Nederland is een democratie
Dat betekent dat elke meerderjarige Nederlander een volksvertegenwoordiger kan kiezen en zo invloed kan uitoefenen op het landsbestuur.
Een van de belangrijkste grondrechten en vrijheden in het Koninkrijk is dat iedereen gelijk is en gelijk moet worden behandeld. In Nederland geldt vrijheid van godsdienst of levensovertuiging, en de vrijheid van meningsuiting. Belangrijk is ook het recht om te vergaderen en te demonstreren. Verder moet de overheid zorgen voor voorzieningen waar de burgers recht op hebben, zoals onderwijs en zorg.
De rechten en vrijheden van het Koninkrijk gelden niet alleen voor u maar ook voor uw medeburgers. Dat brengt mee dat u hun rechten en vrijheden respecteert, en zij die van u.
Als Nederlander leeft u in de samenleving van het Koninkrijk. Dat betekent dat u doet wat nodig is om echt samen met anderen te kunnen leven.
Nee. U legt de verklaring af in het Nederlands. U kunt de verklaring voorlezen, u hoeft hem niet uit uw hoofd te kennen.