Wat als ik schade lijd door de NAVO-top?
Als u, uw bedrijf of organisatie schade lijdt door de NAVO-top heeft u in sommige gevallen recht op een gedeeltelijke schadevergoeding door de overheid. Aan deze schadevergoeding zijn voorwaarden verbonden. U kunt de aanvraag indienen wanneer de schade bekend is. Dit is na afloop van de NAVO-top.
Wat is nadeelcompensatie?
Burgers, bedrijven en organisaties kunnen door de NAVO-top nadeel ondervinden, anders gezegd: schade lijden. Bijvoorbeeld omdat een straat is afgesloten en uw winkel onbereikbaar is, of omdat u moet omrijden.
De overheid handelt bij het organiseren van de NAVO-top rechtmatig, dus volledig volgens de regels, maar veroorzaakt toch schade. De hoofdregel is dat schade als gevolg van dit rechtmatige overheidshandelen voor eigen rekening blijft. Maar in sommige gevallen, als de schade aanzienlijk is, kan toch een recht op nadeelcompensatie bestaan.
Tegemoetkoming in de schade
Nadeelcompensatie is geen volledige schadevergoeding, maar altijd een tegemoetkoming in de schade. Alleen de onevenredige schade die uitstijgt boven het normaal maatschappelijk risico wordt vergoed. Met andere woorden:
- ‘normaal maatschappelijk risico’ betekent dat iedereen met maatregelen van de overheid te maken kan krijgen. En dat iedereen een zeker nadelig effect van overheidshandelen moet ondergaan, omdat dit handelen in het algemeen belang is. Daarom blijft een deel van de schade voor uw eigen rekening.
- ‘onevenredig’ betekent dat u flink meer schade moet hebben van dezelfde maatregelen dan andere personen en bedrijven die met u te vergelijken zijn.
Wanneer kunt u een aanvraag indienen?
Een aanvraag om nadeelcompensatie kan pas behandeld en beoordeeld worden wanneer de schade helemaal bekend is. Dat is dus nadat de NAVO-top is afgelopen en de maatregel waar u schade van heeft, is beëindigd. Eind juni komt er een aanvraagformulier op deze website. Eerder indienen van een aanvraag betekent dus niet dat de overheid uw aanvraag dan sneller of eerder behandelt
Belangrijkste voorwaarden
- Uw schade overstijgt de drempel voor het normaal maatschappelijk (ondernemers)risico.
- U wordt, in vergelijking met anderen, onevenredig zwaar getroffen door het rechtmatig genomen besluit of handeling.
- U had deze schade niet kunnen voorzien of voorkomen.
- Uw schade is niet al op een andere manier verzekerd.
Wie behandelt uw aanvraag?
Alle aanvragen komen binnen bij Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat bepaalt vervolgens welk bestuursorgaan bevoegd is om uw aanvraag te behandelen en stuurt uw aanvraag door.
In veel gevallen zal de gemeente Den Haag uw aanvraag om nadeelcompensatie behandelen, of een van de andere gemeenten die maatregelen nemen. Maar ook de minister van Infrastructuur en Waterstaat kan het juiste bevoegd gezag zijn.
De gemeenten Den Haag en Haarlemmermeer en van Rijkswaterstaat hebben informatie over nadeelcompensatie op hun website. Deze zijn bedoeld als voorbeelden van hoe nadeelcompensatieprocedures meestal verlopen.