NAVO-top 2025 in Den Haag
Op 24 en 25 juni 2025 is Nederland gastland voor de NAVO-top in het World Forum in Den Haag. Het is de 1e keer dat Nederland een NAVO-top organiseert. De organisatie van deze top is een kans om de positie als betrouwbare bondgenoot te versterken.
1e NAVO-top in Nederland
Nederland organiseert voor de 1e keer sinds de oprichting van de NAVO in 1949 een NAVO-top. Tijdens de top neemt de NAVO beslissingen die belangrijk zijn voor de wereldwijde vrede en veiligheid. Zeker in deze tijden, met veel conflicten in de wereld. Denk bijvoorbeeld aan de oorlog in Oekraïne.
Staatshoofden en regeringsleiders op de NAVO-top
Naar de top komen in totaal rond de 8500 mensen. Er komen naar verwachting 45 staatshoofden en regeringsleiders. Dat zijn de regeringsleiders van de 32 bondgenoten en regeringsleiders van partnerlanden. Ook komen er 45 ministers van Buitenlandse Zaken en 45 ministers van Defensie. In totaal komen er ongeveer 6000 mensen die verschillende landen vertegenwoordigen. Verder komen er 2000 nationale en internationale journalisten.
Programma NAVO-top in het kort
Tijdens een NAVO-top praten leiders van verschillende landen over de veiligheid in de wereld. In het kort bestaat een NAVO-top uit:
- aankomst, welkomstceremonie en groepsfoto;
- vergaderingen met staatshoofden en regeringsleiders;
- vergaderingen met ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie;
- gesprekken tussen landen en organisaties;
- persconferenties;
- diners.
NAVO-top: kans voor Nederland
De organisatie van de NAVO-top is een unieke kans om te laten zien hoe Nederland bijdraagt aan internationale vrede en veiligheid. Nederland profiteert van de NAVO, maar neemt ook verantwoordelijkheid. Daarnaast benadrukt de top dat samenwerking en eensgezindheid binnen de NAVO essentieel is. Voor de wereld en voor de veiligheid en het welzijn van ons eigen land. De top is belangrijk om 3 redenen:
- Versterken van vrede en veiligheid
Tijdens de top beslissen NAVO-landen over defensie, cyberveiligheid en nieuwe dreigingen. Deze besluiten hebben direct invloed op de veiligheid van Nederland. - Nederland als betrouwbare bondgenoot
Door de top goed te organiseren, laat Nederland zien een actieve en gastvrije NAVO-bondgenoot te zijn. Dit kan de rol van Nederland in internationale samenwerkingen verbeteren. - Grotere diplomatieke zichtbaarheid
De NAVO-top brengt wereldleiders, ministers, diplomaten en media naar Den Haag. Dit geeft Nederland meer invloed en helpt bij samenwerking met andere landen. Dit is extra belangrijk in een onzekere wereld.
NATO Public Forum
Tegelijk met de NAVO-top is er het NATO Public Forum. Het doel van deze bijeenkomst is dat zoveel mogelijk mensen begrijpen waar de NAVO-top over gaat. Maar ook waarom de NAVO bepaalde beslissingen neemt. Tijdens het NATO Public Forum praten 500 politici, experts, journalisten en jongeren over de onderwerpen van de NAVO-top. Dit doen zij onder meer in debatten, paneldiscussies en interactieve sessies. Online is het NATO Public Forum voor iedereen te volgen.
NATO Summit Defence Industry Forum
Het NATO Summit Defence Industry Forum (NSDIF) op 24 juni is de belangrijkste bijeenkomst tussen de NAVO en de defensie-industrie in de week van de NAVO-top. NAVO-leiders en industrieleiders bespreken hier de voortgang van de trans-Atlantische samenwerking. Ook bekijken ze de kansen voor het versterken van deze samenwerking.
Samenwerken aan NAVO-top
Veel organisaties zijn betrokken bij de organisatie van de NAVO-top. Onder andere verschillende ministeries, zoals Buitenlandse Zaken, Defensie en Infrastructuur en Waterstaat. Ook andere organisaties zoals het World Forum, de gemeente Den Haag, NCTV, politie, Rijkswaterstaat en Schiphol werken mee aan een gastvrije en veilige NAVO-top.