Kwaliteit mbo-opleidingen

Het mbo heeft uitdagingen zoals veel voortijdig schoolverlaten (vsv) onder studenten en het bieden van een goede stage voor elke student. Maatregelen voor deze en andere uitdagingen zijn nodig om voldoende vakmensen op te leiden. Die vakmensen zijn hard nodig voor de woningbouw, zorg en energietransitie. Mbo-instellingen werken daarom de komende jaren aan hun eigen plan om de kwaliteit te verbeteren. Van 2024 tot en met 2027 is in totaal €2,3 miljard beschikbaar om de plannen uit te voeren. De Commissie Kwaliteitsafspraken MBO (CKMBO) beoordeelt deze plannen.

Mbo stelt doelen vast op basis van de Werkagenda mbo

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ondertekende samen met de MBO Raad, de NRTO, de VNG, SBB, VNO-NCW/MKB Nederland, de BVMBO en JOBmbo de Werkagenda mbo. In deze werkagenda staan afspraken om de kwaliteit van mbo-opleidingen in de komende jaren verder te verbeteren. De werkagenda stelt daarbij 3 prioriteiten:

  • Ervoor zorgen dat alle studenten dezelfde kansen krijgen.
  • De aansluiting tussen de opleiding en de arbeidsmarkt verbeteren.
  • Meer aandacht voor kwaliteit, onderzoek en innovatie van het onderwijs.

Iedere mbo-instelling stelt kwaliteitsagenda op

Iedere mbo-instelling schrijft zelf een kwaliteitsagenda. In deze agenda bekijken ze de eigen situatie. Op basis hiervan bepalen ze hoeveel geld zij aan welke doelen uit de werkagenda besteden, en aan welke acties om die doelen te halen. Bij het maken van het plan en uitvoeren van de acties werken instellingen samen met studenten, docenten, bedrijven, gemeenten en andere scholen. Op die manier vertaalt elke instelling de Werkagenda mbo naar de praktijk. 

Regeling Kwaliteitsafspraken mbo 2024-2027

Mbo-instellingen krijgen het geld bovenop het normale budget (de lumpsum). Over de besteding van dat geld zijn regels opgesteld in de Regeling kwaliteitsafspraken mbo 2024-2027. In deze regeling staat aan welke eisen de kwaliteitsagenda van een mbo-instelling moet voldoen en hoeveel geld er beschikbaar komt. Mbo-instellingen moeten het ontvangen geld besteden aan de prioriteiten en doelstellingen die in de Werkagenda mbo staan. Op basis van indicatoren per doelstelling uit de Werkagenda mbo kunnen instellingen hun eigen doelstellingen formuleren.

Commissie beoordeelt kwaliteitsagenda’s

De onafhankelijke Commissie Kwaliteitsafspraken MBO (CKMBO) is ingesteld door de minister om de kwaliteitsagenda’s te beoordelen. Zij adviseert de minister, die de kwaliteitsagenda’s goedkeurt. Als de beoordeling van het CKMBO voldoende is, ontvangt de instelling de middelen. Ook maakt de CKMBO een analyse van alle kwaliteitsagenda’s samen.

Meer informatie over de commissie en de werkwijze staat op de website van de CKMBO.

Rapportage ontwikkelingen in mbo

In het monitoringsplan ‘Zicht op wat Werkt’ staat hoe de ontwikkelingen in het mbo de komende periode gevolgd worden. Dat plan heeft de minister van OCW samen met de ondertekenaars van de Werkagenda mbo opgesteld. Om die ontwikkelingen te volgen zijn per doelstelling uit de werkagenda indicatoren benoemd. Dit zijn cijfers die laten zien hoe het gaat met een doelstelling. Denk bijvoorbeeld aan het aantal voortijdig schoolverlaters of hoeveel studenten zich veilig voelen op school. In een jaarlijkse voortgangsrapportage worden de resultaten van de werkagenda gevolgd.

Vorige regelingen

Ook tussen 2019 en 2022 en in 2023 hebben mbo-instellingen op basis van Kwaliteitsafspraken middelen ontvangen voor de kwaliteit van het mbo. In 2023 vroeg OCW instellingen om deze middelen ook al voor de doelstellingen van de werkagenda te gebruiken. De Commissie Kwaliteitsafspraken mbo evalueerde de Kwaliteitsafspraken in 2024.