Maatregelen mestgebruik

In mest zitten voedingsstoffen die planten helpen groeien. Maar te veel mest op het land of in het water is slecht voor de bodem en het water. De overheid neemt maatregelen om vervuiling van natuur en water door mest tegen te gaan. En zo te voldoen aan de Europese regels.

Europese regels voor betere waterkwaliteit

Nederland moet voldoen aan Europese regels die vervuiling van water door mest tegengaan. Dit is de Europese nitraatrichtlijn. Deze regels moeten ervoor zorgen dat er minder stikstof en fosfaat in de bodem, rivieren, meren en het grondwater terechtkomen. Die stoffen zitten in mest. Een teveel daarvan is slecht voor de bodem en waterkwaliteit.

In de Europese nitraatrichtlijn staat onder andere dat:

  • boeren maximaal 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar mogen gebruiken.
  • ieder EU-land een plan moet maken om vervuiling door mest te verminderen. Bijvoorbeeld door:
    • het inzaaien van vanggewassen. Dat zijn gewassen die veel stikstof uit de bodem halen, waardoor het niet meer in het grondwater terechtkomt;
    • het gebruik van minder mest;
    • direct naast het water geen mest te gebruiken;
    • het uitrijden van mest alleen in bepaalde periodes toe te staan.
      Nederland maakt volgens afspraak elke 4 jaar een actieprogramma Nitraatrichtlijn. Daarin staat welke maatregelen Nederland neemt.
  • EU-landen kwetsbare gebieden moeten bepalen. Daar is het risico op vervuiling door mest het grootst. In die gebieden geldt vervolgens de Europese nitraatrichtlijn. In Nederland geldt deze overal.

Afbouw hoeveelheid mest uitrijden (derogatie)

Nederlandse boeren kunnen een uitzondering (derogatie) aanvragen om meer dierlijke mest uit te mogen rijden over hun land. Maar die uitzondering bouwt stap voor stap af. De komende jaren mogen boeren steeds minder dierlijke mest uitrijden. Tot ze in 2026 voldoen aan de norm van maximaal 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare. Zoals in de Europese nitraatrichtlijn staat. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om derogatie aan te vragen.

Maatregelen mest voor korte en lange termijn

Doordat boeren de komende jaren minder dierlijke mest mogen uitrijden, is er in Nederland een mestoverschot. Boeren hebben dus te veel mest, die ze niet meer mogen uitrijden op het land. Ook hebben boeren weinig andere mogelijkheden om mest kwijt te raken. Mest afvoeren kost daardoor steeds meer geld. Daarom neemt het kabinet voor de korte en lange termijn maatregelen.

Investeringen in mestverwerkingsinstallaties voor mestexport

Nederland wil meer mest exporteren naar het buitenland. Hiervoor moet de mest aan strenge eisen voldoen. Zoals eisen aan hygiëne om dierziekten te voorkomen. Daarom investeert de overheid met een subsidieregeling in de bouw van mestverwerkingsinstallaties. Deze machines moeten ervoor zorgen dat boeren de verwerkte mest makkelijker en goedkoper kunnen vervoeren naar het buitenland.

Hogere subsidie om grasland te behouden

Er is subsidie voor boeren die gebruikmaken van derogatie. Het kabinet wil deze subsidie verhogen. Deze subsidieregeling is er om grasland te behouden. Gras houdt namelijk veel stikstof vast. Dat is beter voor de waterkwaliteit.

De derogatievrije zone rond natuurgebieden gaat van 250 naar 100 meter

Vanaf 1 januari 2025 gaat de derogatievrije zone van 250 naar 100 meter. Dat betekent dat boeren mest mogen uitrijden als hun land minimaal 100 meter van een natuurgebied afligt. Dit moeten ze wel eerst aanvragen.

Nieuwe berekening van de hoeveelheid stikstof in mest

De zogenoemde stikstofcorrectiefactor verandert in 2025. Hiermee wordt de hoeveelheid stikstof in mest berekend. De hoeveelheid stikstof in mest bepaalt hoeveel mest een boer mag uitrijden.

Tijdens de opslag van mest verdampt er stikstof. Deze verdamping is in de huidige berekening van de hoeveelheid stikstof in mest al meegenomen. Alleen minder dan volgens de laatste onderzoeken eigenlijk juist zou zijn. Daardoor is de berekende hoeveelheid hoger dan de echte hoeveelheid stikstof in mest. Door aanpassing van de stikstofcorrectiefactor mogen boeren straks meer dierlijke mest uitrijden binnen de norm van 170 kilogram stikstof per hectare.

Subsidie voor stoppen veehouders

Ook het stoppen van veehouderijen draagt bij aan de vermindering van de mestproductie in Nederland. De overheid komt met een brede beëindigingsregeling. Boeren krijgen subsidie als zij stoppen met hun bedrijf.