Online veiligheid van kinderen

Sociale media, games en videoplatforms: ook kinderen doen veel dingen online. Deze digitale technologieën zijn leerzaam en goed voor de sociale ontwikkeling. Maar er zijn ook risico’s, zoals cyberpesten, een gameverslaving of kijken naar schadelijke inhoud. Om kinderen te beschermen in de digitale wereld, neemt de overheid verschillende maatregelen. Ook in Europa.

Online wereld heeft invloed op de ontwikkeling van kinderen

Kinderen leren online veel, ze maken vrienden en hebben plezier. Maar er gebeuren online ook dingen met een negatieve invloed op de mentale en fysieke ontwikkeling van kinderen. Voorbeelden daarvan zijn: 

  • Kinderen kunnen online een hogere leeftijd opgeven dan ze werkelijk hebben. Hierdoor komen ze te vaak in aanraking met schadelijke content, zoals gewelddadige filmpjes. Of ze raken betrokken bij wedstrijdjes waarin jongeren elkaar uitdagen om levensgevaarlijke dingen te doen. 
  • Kinderen krijgen in games, op social media en op videoplatforms vaak te maken met reclame. Kinderen zijn hier extra gevoelig voor, omdat zij minder goed in staat zijn reclame te herkennen. Of om goede afwegingen te maken bij een aankoop.
  • Te veel schermtijd zorgt voor fysieke klachten als rugpijn, slechter zicht en slaapproblemen. Ook kan het leiden tot eenzaamheid.

Rechten van kinderen gelden in de fysieke en digitale wereld

Het Internationale Verdrag voor de rechten van het kind beschermt de rechten van alle kinderen. Zowel in de fysieke als de digitale wereld. 
Zo hebben ze verschillende rechten, zoals het:

  • recht op privacy;
  • recht op ontspanning;
  • recht op bescherming tegen schadelijke content; 
  • recht op een gezonde mentale en fysieke ontwikkeling.

Rol van overheid in veilige online omgeving kinderen

De overheid speelt een belangrijke rol in het zorgen voor een veilige online omgeving voor kinderen. Ook wil de overheid de weerbaarheid van kinderen vergroten. Dat betekent dat ze veilig met online media kunnen omgaan. En kinderen duidelijk maken dat online dezelfde rechten gelden als offline.

Maatregelen van de overheid voor een gezonde en veilige digitale wereld

De Nederlandse overheid neemt verschillende maatregelen voor een gezonde en veilige digitale wereld voor kinderen. Dit doet zij niet alleen, maar samen met Europese partners, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, ouders, verzorgers en kinderen. 

Deze maatregelen richten zich niet alleen op kinderen en ouders. Maar ook op ontwikkelaars en aanbieders van online diensten en producten. En op professionals in de zorg en in het onderwijs. Naast bestaande maatregelen heeft de overheid ook plannen om de online veiligheid van kinderen te verbeteren. 
 

Maatregelen voor kinderen en ouders

Maatregelen voor aanbieders of ontwikkelaars van online diensten en producten

Maatregelen voor professionals in onderwijs en zorg

Wetten, regels en toezicht op het gebied van online kinderrechten