Registratie van implantaten

Zijn er problemen met een implantaat, bijvoorbeeld met een type pacemaker of een kunstknie? Dan moeten artsen de dragers van deze implantaten snel kunnen vinden als dat nodig is. Het Landelijk Implantatenregister helpt door een overzicht bij te houden van welke zorgaanbieders (zoals ziekenhuizen) welke implantaten hebben gebruikt.

Landelijk Implantatenregister (LIR)

Het Landelijk Implantatenregister (LIR) bevat gegevens van implantaten die patiënten gekregen hebben. De registratieplicht in het LIR geldt eerst alleen voor implantaten waar problemen zeer ernstige gevolgen kunnen hebben voor de patiënt. Het LIR is er om de veiligheid van patiënten te vergroten. Bij problemen met een implantaat is in het LIR te vinden om hoeveel implantaten het gaat. En welke zorgaanbieder dit moeten weten.

Rol zorgverleners bij registreren implantaten

Zorgverleners en zorginstellingen leveren implantaatgegevens aan het Landelijk Implantatenregister. Zij informeren ook de patiënten.

Gegevens implantaten in patiëntendossier opnemen

Zorgverleners (zoals artsen) nemen in het patiëntendossier gegevens van het implantaat op. De registratie moet zo duidelijk zijn, dat het implantaat herkenbaar en te traceren is. 

Zorgaanbieders (zoals ziekenhuizen) moeten vervolgens de gegevens van het implantaat aan het LIR doorgeven. In het LIR komen geen persoonsgegevens van de patiënt. Het register moet de melding uiterlijk 1 maand na de behandeling of overlijden van de patiënt ontvangen.

Patiënt informeren met implantaatkaart

Zorgverleners moeten de gegevens over de implantaten schriftelijk aan de patiënt geven. Daarvoor kan de zorgverlener de implantaatkaart gebruiken die de fabrikant van het implantaat heeft meegeleverd. Op die kaart staan de gegevens van het implantaat, waaronder de unieke identificatiecode, en de gegevens van de fabrikant. De patiënt heeft deze gegevens ook nodig om mogelijke klachten over het implantaat te kunnen melden bij het  Meldpunt Bijwerkingen Implantaten. De zorgverlener vult de gegevens van de patiënt in op de kaart. De zorgverlener geeft deze gegevens uiterlijk 1 maand na de behandeling aan de patiënt.

Patiënt verwijzen naar meer informatie

Zorgverleners moeten patiënten ook laten weten waar zij meer informatie kunnen vinden over hun implantaat. Bijvoorbeeld via de website van de fabrikant. Patiënten kunnen zo ook op de hoogte blijven van nieuwe informatie over goed gebruik, de levensduur en van waarschuwingen.

Privacy van gegevens in implantatenregister

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beheert het implantatenregister. De IGJ is ook de enige die het register kan inzien. In het register staan alleen gegevens over het implantaat, geen patiëntgegevens. Moeten patiënten informatie krijgen over een implantaat? Dan neemt IGJ contact op met de zorgverleners die de implantaatgegevens hebben aangeleverd. Zij informeren de patiënten.

Technische informatie over het LIR

In de factsheet Landelijk Implantatenregister staat informatie over de LIR voor zorgverleners, zorgaanbieders, fabrikanten van implantaten en sofwareleveranciers. Bijvoorbeeld welke gegevens over implantaten in het register moeten staan.

Daarnaast kunt u via uw koepelorganisatie of de onderstaande links en documenten meer informatie vinden.