Subsidie uit Expeditieregeling voor partijen in samenwerkingsverband

Partijen in een samenwerkingsverband konden vanaf 27 mei 2024 opnieuw subsidie aanvragen uit de Expeditieregeling. Dit geld kunnen zij gebruiken voor duurzame inzetbaarheid (DI) van medewerkers. En voor leven lang ontwikkelen (LLO). Er was in totaal € 21,3 miljoen subsidiegeld beschikbaar.

Eind november 2024 is bekend gemaakt dat 9 samenwerkingsverbanden subsidie krijgen om hun projecten uit te voeren. Bekijk een overzicht van de projecten. In 2022 zijn al 4 projecten gestart.

Behoud gezonde en fitte medewerkers

Met het geld kunnen samenwerkingsverbanden bijvoorbeeld uitzoeken hoe een organisatie het beste de werkdruk kan verminderen. Of hoe een organisatie kan investeren in de ontwikkeling van de medewerker. En of andere maatregelen ook geschikt zijn om werknemers gezond en fit te houden. Bij een gekozen maatregel wordt er ook onderzoek gedaan om te zien of het werkt. Er wordt dan ook gekeken hoe een maatregel bij andere organisaties goed zou kunnen werken. Na afloop van het traject en het onderzoek wordt deze kennis gedeeld zodat ook anderen hiervan kunnen profiteren.

Doel van de Expeditieregeling

Bedrijven en organisaties moeten makkelijker kunnen weten welke maatregelen nuttig zijn als ze willen investeren in duurzame inzetbaarheid of leven lang ontwikkelen. Dat kan door te onderzoeken waarom en wanneer een bepaalde maatregel werkt. En door bestaande kennis uit de wetenschap of praktijk meer toepasbaar te maken. Bijvoorbeeld als het gaat om:

  • veiliger, gezonder en vitaler werken;
  • goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap;
  • leven lang ontwikkelen;
  • eigen regie op de loopbaan.

Terwijl de projecten lopen, wordt gekeken of het subsidiegeld inderdaad het gewenste effect heeft. Er wordt nog besloten of in 2026 opnieuw een mogelijkheid komt om subsidie aan te vragen in de Expeditieregeling.