Taken en onderdelen van de krijgsmacht

De Nederlandse krijgsmacht is er voor de nationale veiligheid. En treedt ook op in internationale oorlogssituaties en bij rampen. De krijgsmacht bestaat uit 4 legeronderdelen.

Hoofdtaken van de krijgsmacht

Het Nederlandse leger heeft 3 hoofdtaken:

  • het eigen grondgebied (inclusief het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden) en dat van bondgenoten verdedigen;
  • de internationale rechtsorde en stabiliteit beschermen en bevorderen;
  • de overheid (bijvoorbeeld provincies en gemeenten) ondersteunen bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp, nationaal en internationaal.

De nadruk ligt steeds meer op de 1e hoofdtaak: het grondgebied van Nederland en bondgenoten verdedigen. Op de website van het ministerie van Defensie leest u hoe de krijgsmacht zich voorbereidt op dreigingen.

Onderdelen krijgsmacht

De Nederlandse krijgsmacht heeft 4 legeronderdelen: 

De 4 onderdelen werken vaak samen. Ook met bondgenoten.

Beleid en ondersteuning voor krijgsmacht

De Bestuursstaf maakt het Defensiebeleid. Het Defensie Ondersteuningscommando en het Commando Materieel en IT leveren producten, materieel en diensten aan de krijgsmacht.

Militaire leiding krijgsmacht

De Commandant der Strijdkrachten (CDS) heeft de militaire leiding over de krijgsmacht. Hij is namens de minister verantwoordelijk voor de militaire operaties van Defensie. De CDS is de hoogste militair binnen Defensie en de belangrijkste militaire adviseur voor de minister.

Werkgebied krijgsmacht

De krijgsmacht heeft 5 werkgebieden: