Hoe maak ik bezwaar tegen een beslissing over mijn persoonsgebonden budget (pgb)?

U kunt bezwaar maken tegen een beslissing over uw persoonsgebonden budget (pgb), bijvoorbeeld over de hoogte ervan. Dat moet u binnen 6 weken doen. Gaat het om een pgb van de zorgverzekeraar? Dan kunt u binnen 12 maanden terecht bij een onafhankelijke klachteninstantie.

Bezwaar maken hoogte pgb Wlz, Wmo en Jeugdwet

U kunt bezwaar maken tegen een beslissing over uw pgb. Waar u bezwaar maakt, hangt af van de organisatie van wie u pgb krijgt:

  • Bezwaar tegen pgb-beslissing bij gemeente
    Krijgt u een pgb vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) of de Jeugdwet? En bent u het niet eens met de hoogte? Dan kunt u schriftelijk bezwaar maken bij de gemeente. Dit moet binnen 6 weken. In het besluit van de gemeente leest u hoe u bezwaar maakt.
  • Bezwaar tegen pgb-beslissing bij zorgkantoor in regio
    Krijgt u een pgb vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)? En bent u het niet eens met de hoogte? Dan kunt u schriftelijk bezwaar maken bij uw zorgkantoor. Dit moet binnen 6 weken. In het besluit van uw zorgkantoor staat hoe u bezwaar maakt. Adressen van zorgkantoren vindt u op de website van Zorgverzekeraars Nederland.
  • Bezwaar tegen pgb-beslissing bij zorgverzekeraar 
    Krijgt u een pgb vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw)? En bent u het niet eens met de hoogte? Dan kunt u schriftelijk een klacht indienen bij uw zorgverzekeraar. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering leest u hoe u een klacht indient. De verzekeraar moet dan opnieuw naar het besluit kijken. Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen 12 maanden terecht bij een onafhankelijke klachteninstantie.

In beroep tegen bezwaar pgb

Bent u het niet eens met de uitspraak op uw bezwaarschrift? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechter. Voor juridisch advies kunt u terecht bij bijvoorbeeld een advocaat of het Juridisch Loket.