Internationaal cultuurbeleid

De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat mensen en landen cultureel samenwerken. Hierdoor leren mensen elkaar beter kennen en begrijpen. En wordt kennis over gedeelde geschiedenis, waarden en vrijheden groter. Het is ook belangrijk dat mensen overal in de wereld het recht hebben om zichzelf te uiten met cultuur. Dit hoort bij de vrijheid van meningsuiting. Dit recht moet internationaal erkend en beschermd worden.

Sterke culturele sector en creatieve industrie

Samenwerking zorgt ook voor een sterke culturele sector en creatieve industrie in Nederland. Het maakt Nederland aantrekkelijk en helpt de Nederlandse economie. De creatieve sector kan ook helpen nadenken over oplossingen voor grote problemen in de wereld. Zoals klimaatverandering.

De Rijksoverheid ondersteunt deze samenwerking. Soms is er hulp nodig om problemen op te lossen. Of om kansen beter te benutten. De overheid kan dan:

  • adviseren;
  • subsidie geven;
  • contact leggen met buitenlandse partners.

De uitvoering ligt vooral bij culturele instellingen zelf.

3 doelen voor internationaal cultuurbeleid

Van 2025 tot en met 2028 heeft de Rijksoverheid 3 belangrijke doelen:

  • Versterken van de Nederlandse culturele sector en creatieve industrie.
    Door kennis uit te wisselen tussen landen. En Nederlandse kunstenaars en creatieve ondernemers naar het buitenland te helpen.
  • De relatie met andere landen verbeteren.
    Door samen te werken op culturele programma’s. En wederzijds begrip te stimuleren.
  • De culturele sector en creatieve industrie dragen bij aan duurzame ontwikkeling.
    Om bij te dragen aan oplossingen voor problemen in de samenleving. Bijvoorbeeld door duurzaam ontwerp internationaal te promoten. Zo draagt Nederland bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Denk hierbij aan cultuurprojecten op het gebied van vrijheid van meningsuiting, circulair ontwerp of gezondheidszorg. Cultuurprojecten kunnen betrekking hebben op alle 17 SDG’s.

Rol Nederlandse overheid bij internationaal cultuurbeleid

Nederlandse ambassades en consulaten steunen kunstenaars in allerlei landen. Met advies en geld. Cultuurfondsen ondersteunen ook Nederlandse kunstenaars. Bijvoorbeeld als zij in het buitenland willen optreden. Denk aan fondsen zoals:

Nederlandse kunstenaars kunnen ook hulp vragen aan DutchCulture. Deze organisatie geeft advies over samenwerking met het buitenland.

De Rijksoverheid steunt ook kunstenaars in landen waar zij niet altijd kunnen zeggen wat zij denken. Bijvoorbeeld via het Prins Claus Fonds.
Ook helpt de Rijksoverheid om erfgoed internationaal te beschermen en te gebruiken. Samen met:

De Rijksoverheid vindt het ook belangrijk dat er altijd wordt samengewerkt met lokale partners. Hoe we werken, en met wie, is uitgebreid beschreven in het beleidskader Internationaal Cultuurbeleid 2025-2028.