Naar de rechter
Bij juridische geschillen is het belangrijk dat mensen dit kunnen voorleggen aan een rechter. In dat geval oordeelt een onafhankelijke rechter over de zaak (het geschil). De rechter kan mondeling of schriftelijk uitspraak doen. De partijen die betrokken zijn bij de rechtszaak moeten zich aan deze uitspraak houden.
Wanneer naar de rechter
Er kunnen allerlei redenen zijn om naar de rechter te gaan. Soms bent u verplicht om naar de rechter te gaan. Bijvoorbeeld als iemand een rechtszaak tegen u is gestart. Ook kan het zijn dat u als slachtoffer of verdachte naar de rechter moet.
U kunt ook zelf een geschil voorleggen aan de rechter. Dit kan over allerlei verschillende situaties gaan. Bijvoorbeeld als u een geschil heeft met uw buren, uw werkgever of met de gemeente.
Op de website rechtspraak.nl vindt u per situatie wat u in uw geval kunt doen of verwachten.
Hoe verloopt een procedure
Hoe een procedure (rechtszaak) eruit ziet, is verschillend per rechtsgebied. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen:
Uw rol in de procedure is van belang voor uw rechten en plichten. Het verschilt of u zelf een rechtszaak start. Of dat u bent gedagvaard. Of dat u naar de rechter moet als:
- verdachte;
- getuige, of;
- slachtoffer.
Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter, dan kunt u (in de meeste gevallen) in hoger beroep gaan.
Kosten van een rechtszaak
De kosten van een rechtszaak kunnen verschillen omdat ze afhankelijk zijn van het soort procedure dat wordt gevoerd. Kosten waarmee u bijvoorbeeld te maken kunt krijgen zijn:
- griffierechten;
- de kosten voor een advocaat, gemachtigde of mediator;
- deurwaarderskosten;
- kostenveroordeling.